Kilencnapos alkotói munka folyik a Tornay Művésztelepen, Salgótarjántól Szobig csaknem húsz művész részvételével. Az idei művésztelep tematikája a palóc áttört fafaragás formáinak agyagba történő adaptálása köré épül.

Szeretnénk a gyökereinket megragadni. Nógrádnak Gömörön keresztül mély kötődése van a kerámiához. Az ottani fazekasság valaha országos hírű volt. Kályhák, edények, zsindelyek készítéséből éltek ezek a mesterek, de a foglalkozásuk mára kiveszett. Mi ezt a hagyományt és formavilágot is szeretnénk újjáéleszteni – magyarázza Zolnyánszki Zsolt főszervező az idei koncepciót.

Hogyan alkalmazható mindez kézzelfoghatóan a hétköznapok szintjén?

A móri példát inspirálónak tartom, ahol egy kis alkotói gárda az ottani vidék motívumaival kovácsoltvas padokat készített a közterekre. Itt miért ne lehetne áttört mintás kerámia utcanév táblákat, szökőkutat készíteni? Úgy vélem, nagyon jó lenne, ha Palócország fővárosában meg is jelenne a palóc népművészet formakincse.

A művésztelep alkotói tevékenysége széles spektrumú. Idén is a kerámia van ugyan előtérben, de nem kizárólagos módon, hanem inkább a művészeti ágak közötti átjárhatóság próbájaként. Használati tárgyak és műalkotás kísérletek egyaránt születtek Siket Marianna keramikus művész szakmai vezetésével.

Nem kifejezett tanítás folyik, én a tapasztalataimmal inkább csak útmutatást, segítséget adok. A műhelymunka nagy ereje az alkotáson túl épp abban van, hogy szabadon, mindenféle megkötés vagy megfelelés nélkül tölthetjük el ezt a kilenc napot.

A kezdeményezés fő motorja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, de a Tornay Művésztelep alkotói idén tavasszal Karc Egyesület néven szervezetté alakultak, és Balassagyarmat Város Önkormányzata támogatásával alkotóháznak alkalmas helyiséget is kaptak. Így a művészgárda egész évben együtt marad. Szeretnének aktívan és kézzelfogható módon részt venni a város életében.

Önmagában véve hasznos és jó dolog az, ha van egy működő, alkotó közösség, de oda kell figyelni a fiatalokra. Tervünk, hogy felkutatjuk és bevonjuk őket a közös munkába – mondta Tornyos Márton, festőművész.

2014 óta harmadik alkalommal lelt otthonra a Tornay Művésztelep, mely indulásakor azt a célt tűzte ki, hogy összefogja a balassagyarmati régió művészeit, fórumot teremtve a közös gondolkodásra, alkotásra. A névadó, Tornay Endre András az erdélyi Zetelakán született, majd 1976-ban Balassagyarmaton telepedett le, de sikertelen ingatlanvásárlási szándéka miatt Kőszegre költözött. Amíg itt élt, meghatározó személyisége volt városunk pezsgő művészeti életének. A Tornay Művésztelep táplálkozik abból a habitusból, amit az erdélyi születésű művész képviselt modoros életével, aktív és termékeny munkásságával.

Kanyó Kinga