Közeledik a beadási határidő: jövő hétfő délutánig lehet pályázni az önkormányzati fecskelakásokra, amelyek ingyenes bérlemények fiatalok számára. Az Esély Otthon Pályázat számtalan további segítséget nyújt az ifjúság helyben tartásához.

Mint arról beszámoltunk, a terveknek megfelelően halad a fő utcai fecskelakások kialakítása, a vadonatúj 11 otthonra fiatalok pályázhatnak, a nyerteseknek két éven át csak rezsit kell fizetniük.

Célegyenesbe fordult a pályázat, szeptember 2-án délutánig lehet jelentkezni.

Az Esély Otthon Pályázat legfőbb pontja ez, Nógrád megyében egyébként egyedül városunk nyert támogatást.

A projekt célja a Balassagyarmaton élő, illetve innen elszármazott, továbbá az itt letelepülni szándékozó fiatalok képessé tétele arra, hogy a városunkban fellelhető életlehetőségekkel tudjanak élni, és helyben egzisztenciát, családot alapítsanak.

A 200 millió forintos program az ingyenes bérlakásokon kívül számos pontban próbálja segíteni az ifjúságot.  Többek között hiányszakma ösztöndíjakat adnak valamint Ifjúsági Pontot hoznak létre a gyors és teljes körű tájékoztatás érdekében. Mindezek mellett vállalkozói és pályázati képzésekre kerül sor, többféle rendezvényt is tartanak, jó gyakorlatokat adoptálnak és tanulmány is készül.

Az életvezetési tréningen olyan 16 és 35 év közötti személyek vehetnek részt, akik szeretnének leválni a családjukról és saját egzisztenciát teremteni. Az első képzés befejeződött, a résztvevők között sok hátrányos helyzetű volt, köztük számos roma nemzetiségű is.

A város azt szeretné, hogy minél több gyarmati, vagy ide települni szándékozó fiatal készen álljon az önálló életvezetésre. A pályázatban előírt 96 fős képzés első turnusába, négy csoportban 32 fiatal tartozott. A  képzésen részt vevők kiválasztásában közreműködött két középiskola és egy alapítvány, például a Balassi Bálint Gimnázium hátrányos helyzetű diákokat patronáló Arany János Programja.

– Azt várjuk, hogy a fiatalok ezekkel a segítségekkel jól tudnak majd élni – magyarázza Sziládi Krisztina életvezetési tréner -, jobban kötődjenek a városhoz, így végső soron lakhelyként is Gyarmatot válasszák. A képzések sokrétűek voltak: a munka világába való belépésre felkészítő asszertív kommunikáció elsajátítása épp úgy szerepelt benne, mint önismereti tréning. Jómagam külön hangsúlyt fektettem a konfliktuskezelési technikákra és az életvezetési készségek fejlesztésére. A képzésben eddig részt vevő fiatalok nyitottak és érdeklődők voltak, ez már csak azért is bíztató, mert az ismeretek gyakorlatba ültetésével könnyebben megállnak a saját lábukon, képesek lesznek az önálló, kiegyensúlyozott életvitelre. Ez pedig nagyon fontos Balassagyarmat jövője érdekében.

A Városháza tetőterében már működik két újonnan felvett fiatal szakemberrel az Ifjúsági Pont, véget ért az első 1,8 milliós szakasza a tréningeknek, zajlanak a 3,9 milliós hazai és EU-s  pályázati képzések, továbbá eddig 14 fiatal szakember részesült 1,2 millió forintos hiányszakma ösztöndíjban, a bérlakások pedig hamarosan várják új lakóikat.

(szilágyi)

Fotó: Torjay Attila