Érzékenyen figyelj a babádra! – ez a jelmondata a szabadon hordozás módszerének. A téma iránt érdeklődő anyukák a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban szervezett találkozókon oszthatják meg tapasztalataikat, és tanulhatják meg a hordozás technikáit.

A paraszti kultúrában is mély gyökerei vannak a hordozásnak, a testközelségben való nevelésnek. Nem véletlen talán, hogy Európa szerte Magyarországon működik a legtöbb hordozós klub. Nógrád megyében egyedül Balassagyarmaton érhető el hordozási tanácsadás.

  • A hordozás lényege, hogy az anyával mozog a baba, miközben mindkét kéz szabad – magyarázza Várhidi-Fajszán Anna, a Balassagyarmati Hordozós Klub vezetője, hordozási tanácsadó. – Az anya testével való együtt mozgás, a ringatás kedvezően hat a babák idegrendszerének a fejlődésére. De azáltal, hogy folyamatos érintésben vannak, kimutathatóan nyugodtabban is alszanak, felnőve is nagyobb tűrőképességű az idegrendszerük, kisebb valószínűséggel lesznek pszichoszomatikus betegségeik. A módszer kedvezően hat az anyára is, hiszen az ő teste szintén érintésben van, ez pedig folyamatosan boldogsághormont szabadít fel. A manapság divatos eszközök, mint például az önműködően ringató fekhelyek vagy légzésfigyelők, kikapcsolják az anya ösztöneit, szemben a hordozóval, mely épp felébreszti, felerősíti azokat a különleges képességeket, amelyek az anyasággal aktiválódnak. A hordozó nem csodaszer, de óriási segítség az altatásban, szoptatásban, lázcsillapításban, nyugtatásban, a mindennapi teendőkről nem is szólva.

Kanyó Kinga