Újabb 11 millió forint értékű eszközfejlesztés történt az Országos Mentőszolgálat Balassagyarmati Mentőállomásán.  A légkondicionált, automataváltós, nagy betegtérrel bíró mentőautók újabb modern diagnosztikai és terápiás lehetőségekkel bővültek.

  • 2010 óta folyamatosan kapjuk az új eszközöket, a mostani fejlesztés egy hosszú folyamat csúcsának tekinthető – mondja Lukács József mentőtiszt. – Folyamatosan zajlik a személyi és tárgyi feltételek fejlesztése. Mindez jelentősen javítja a betegbiztonságot és a szakmaiságot. Tapasztaljuk, hogy a helyszíni beavatkozásaink sikeresebbek és biztonságosabbak lettek. A most kapott készülékek közül több is konzultációs háttérrel működik. Az egyik a Lifepack 15 készülék, mely alkalmas többparaméteres monitorozásra, diagnosztizálásra és életmentő beavatkozásokra. Két darab infúziós pumpával is gazdagodtunk, amely pontos dózisban képes adagolni a gyógyszereket, ez például a kisgyerekeknél és kritikus állapotban lévő betegeknél nagyon fontos. Ezen kívül minden mentőegység kapott új transzelefonikus EKG-t, ezzel a helyszínen tudunk EKG-t készíteni, és az eredményt el tudjuk küldeni egy kardiológiai központba, majd az ottani szakorvossal konzultálva születik döntés a helyes betegút megszervezéséről, az esetleges műtétről vagy kezelésről. A motoros szívó berendezés is új, ez a légút kitisztítását végzi el vákuum segítségével. Nagyon nagy segítség számunkra a mellkaskompressziós gép, mely számítógép vezérléssel pontos mélységben, erővel és frekvenciával dolgozik, de az elmúlt évek fejlesztései közt szerepelt a lélegeztető gép is. Az új eszközeinkhez új hordtáskákat is kaptuk, amelyek azon kívül, hogy dizájnosak, praktikusak, strapabírók is. Minden mentőegységet felszereltek monitorral és automata defibrillátorral is. Az elmúlt 10 évben minden műszerünk megújult, az autók átlagéletkora pedig 5-6 évre csökkent.

  • Mi a helyzet a személyi állománnyal?
  • Gyarmaton 28-30 fős legénységünk van. Mentőtisztek, ápolók, technikusok és gépkocsivezetők. A kollégák, akik eleve magas szinten képzettek, folyamatosan, az új műszerekkel együtt mindig megkapják a kiképzéseket is. A mi állományunk stabil, alacsony a fluktuáció, de Nógrád megyéről általánosan elmondható, hogy személyi feltételek szempontjából talán a legjobban fegyelmezett és kiképzett megyék közé tartozik. A kollégák 95 %-a olyan magas kompetencia szinten van, ami a kornak teljes mértékben megfelelő.

Kanyó Kinga