Ünnepélyes keretek között átadták a Révész László Tanuszodát. A városlakók legalább hatvan éves vágya teljesült azzal, hogy fedett uszoda nyílt Balassagyarmaton. A medencéket az ovisok és a kisiskolások avatták fel.

Az átadó ünnepségen részt vett dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, aki az úszás, illetve a sport életminőséget javító és közösségi szerepéről beszélt.

– Az úszás az egyik legfontosabb és legegészségesebb mozgáskultúránk, életmentő készség és képesség. A minőségi testedzés a gyerekek számára fegyelmet tanít, javítja vagy még jobbá teszi a testtartást, fejleszti a keringési rendszert. Az uszoda ugyanakkor mindenkié. Négy évvel ezelőtt indult útjára a Minden gyermek tanuljon meg úszni! program, azon belül, hogy mindenki sportoljon. Balassagyarmat kiváló partnernek bizonyult a Kormány céljának megvalósításához. Biztosak lehetünk benne, hogy a következő években még hasonló, a várost gazdagító fejlesztésekben lesz részünk – mondta az államtitkár asszony.

A balassagyarmati megnyitón mutatták be azt a kabala figurát, amely szimbolikusan elkíséri a gyerekeket az úszás elsajátításához, a sport életmóddá válásához. A plüss halacskák azoknak a gyerekeknek adnak bátorítást, akiknek segítő barátra van szükségük az első lépések megtételéhez.

Medvácz Lajos polgármester köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a polgárok szívesen és gyakran élnek majd az oly nagyon várt lehetőséggel, amit az év minden szakában nyitva tartó uszoda jelent.

A város polgármestere mellett Balla Mihály, országgyűlési képviselő is felidézte az építkezés során jelentkező kihívásokat, s megköszönte az előkészítői és kivitelezői munkákban tett erőfeszítéseket: – Külön köszönet Balassagyarmat Város Önkormányzatának, kiemelten pedig Csach Gábor alpolgármester úrnak, aki a projekt előkészítésében és a hatóságok koordinálásában, valamint az önkormányzati feladatok ellátásában vállalt vezető szerepet.

A névadó Révész László (1950-2003) a közigazgatási pályája mellett élénk sportszervezői tevékenységet folytatott. Kiemelten fontos szerepet töltött be a balassagyarmati sportéletben. Az 1990-ben megalakult Vitalitás Sport Egyesület vezetője, a Magyar Triatlon Szövetség alapító elnökségi tagja, és a Versenyrendezői Bizottság elnöke. 1986-ban hívta létre a Palóc Triatlon mai napig jeles, nemzetközivé bővült sporteseményét. A Magyar Triatlon Szövetség öt alkalommal választotta a Palóc Triatlont az év versenyévé. Révész László az egyik megálmodója és létrehozója a Mozdulj, Gyarmat! városi tömegsport napnak is, melyen évente több száz gyermek és család vesz részt. Köztiszteletben álló, kiváló szervezőkészséggel megáldott, személyes példaadáson keresztül ható sportember volt. A megye szerte meghonosított triatlon sportágon keresztül, az úszósport mai népszerűségét, az itt lakók lényegében neki köszönhetik.

Figyeljék honlapunkat, az elkövetkező napokban részletes információkat közlünk az uszoda működéséről.

Kanyó Kinga

Fotó: Sümegi Tamás