Az egész nyáron kirobbanó formában versenyez Vályi Gergő, a honi sportmászás egyik legnagyobb ígérete, az elmúlt hetekben is kitett magáért a kivételes tehetség.

Ritka szép nyarat tudhat maga mögött a Balassi Bálint Gimnázium 15 éves diákja: egy hónap alatt négyből négy viadalon győzedelmeskedett. A kiváló versenyzésnek köszönhetően megnyerte az Alpok-Adria Kupasorozatot, majd – mivel a rangos sorozat mindhárom versenyén győzött! – a 2019-es Ifjúsági Európa Kupasorozat 1. helyéért járó díjat is haza hozta a gyarmati sportoló.

Szinte szusszanásnyi pihenőt sem engedélyezett magának, elindult az Aggtelek Kupán, és remek teljesítménnyel megnyerte a férfi nyílt kategóriát.

Néhány nappal később már az Olaszországban rendezett Ifjúsági Világbajnokságon húzott címeres mezt. Az összetett eredmény három számból – nehézségi, boulder és gyorsasági mászás – született meg.

Gergő a nehézségi mászásban szerepelt a legjobban, ott bejutott a döntőbe és 7. helyezést ért el.

Összetettben a 14. helyen végzett.

– Nincs okom panaszra az első világbajnokságomon – értékelt a sportoló -, a kezdeti drukkot sikerült legyőznöm, és egyre jobban belemelegedtem a versenyzésbe. Az utak tetszettek, a VB nagyon erős mezőnyt hozott. A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy túl hosszú, tíz napos volt a viadal és pokolian nagy hőség uralkodott mindvégig. Összességében kellemes élményekkel tértem haza, de abban is biztos vagyok, hogy legközelebb jobban szerepelek.

Gergő megkezdte a gimiben az új tanévet, de még szeptemberben visszatér Itáliába, a boulder Európa-bajnokságon képviseli hazánkat.

(szilágyi)