Biztonságban érezhetjük magunkat a megye útjain, a veszélyes áru szállítással kapcsolatos aggodalmaink legalábbis teljesen alaptalanok. Podholicki Erik, tűzoltó főhadnagy, megbízott iparbiztonsági felügyelő az ország legjobbjaként végzi az ellenőrzéseket, főként a 22-es számú főúton.

A Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség dolgozója salgótarjáni kollégájával, Czene Gábor tűzoltó alezredessel képviselte Nógrád megyét az ADR ellenőrök országos szakmai versenyén, ahol csapatban első helyezést értek el, de a 28 éves balassagyarmati főhadnagy egyéniben is a legjobbnak bizonyult.

– Ez volt az első alkalom, hogy elindultam a versenyen, az első forduló elméleti feladatait jobban élveztem, ez a rész több kreativitást igényelt – meséli Podholicki Erik. – A gyakorlati forduló feladatai sokban hasonlítottak a mindennapokban előforduló szituációkhoz, de érdekes kihívások elé állítottak a szervezők ebben a részben is. Az egyik szimulációs feladatban kényszerítő eszköz alkalmazásával kellett megoldani a feladatot, de más, a mindennapokban ritkán előforduló helyzetekben is mérték a rátermettségünket. Jövőre ismét örömmel veszek részt a versenyben, akkor a vasúton történő veszélyes áru szállítás lesz a téma.

A verseny győztesei egy évig birtokolhatják a vándorserleget, de a fiatal tűzoltó főhadnagy egyéni eredményéért kupát, érmet és tárgyi jutalmat is szerzett a dicsőség mellé.

Az ADR ellenőrzés a közúti veszélyes áru szállítás ellenőrzését jelenti. A veszélyes áruk több ezer tételes listáján szerepelnek például a különféle festékek, mérgező gázok, veszélyes hulladékok. Az ADR ellenőrzések során a narancssárgával jelzett nagyobb mennyiséget szállító és jelölés nélküli gépjárműveket egyaránt ellenőrzik a szakemberek.

Kanyó Kinga