Ismét külföldi turné koronázta meg a Százszorszép Száztagú Palóc Gyermek és Ifjúsági Dalkör évét. Immár harmadik alkalommal adtak hangversenyt határon túli magyar testvéreinknél.

– Az elmúlt két évben Erdélyben jártunk, először a csíksomlyói búcsúban énekeltünk, második utunk alkalmával, testvérkórusunknál, a világhírű Szentegyházi Száztagú Kórusnál vendégesedtünk – mondja Lévárdi Beáta Andrea, a kórus vezetője. – Az idén a kupuszinai palócokhoz látogattunk el. 45 gyermekkel vettünk részt egy négynapos kirándulással egybekötött koncert körúton. Jártunk Szabadkán, Újvidéken, Kishegyesen. Jövőre Horvátországba vagy Szlovéniába utazunk, ha a források rendelkezésre állnak.

Hogyan sikerül előteremteni az anyagi feltételeket?

Pályázati forrásokból, de akár 4-5 sikeres pályázat is szükséges egy ilyen magas költségvetésű projekthez. A Rákóczi Szövetség pályázatai vagy kulturális pályázati kiírások mellett igénybe vesszük a tervek megvalósításához az önkormányzat és a közgyűlés segítségét is. Medvácz Lajos polgármester úr és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is hozzájárult az út lebonyolításához. De fontos, hogy a gyerekek családja is támogassa a közös munkát, és persze a jótékonysági koncertek bevételeit is a fellépések költségeire fordítjuk.

Mi a következő projekt?

Éppen a megújulás fázisában vagyunk. A meglévő balassis és szent imrés kórustagok mellé csatlakoznak a dózsások, a Kiss Árpád Általános Iskola és a Szabó Lőrinc Általános Iskola gyermekkórusa, illetve bekapcsolódnak az érsekvadkerti gyermekkar tagjai is. Így együtt már az adventi koncertekre készülünk, és előttünk áll megalakulásunk ötéves évfordulójának a megünneplése is, amit fellépéssel teszünk majd emlékezetessé.

                                                                                                  Kanyó Kinga