A SSZC Mikszáth Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezésében négynapos táborozás keretében találkoztak határon túli és anyaországi diákok. A mikszáthosok a Nyírjesben látták vendégül a Csapról, Nagyváradról, Topolyáról és Békéscsabáról érkező résztvevőket. 

A tábor a Rákóczi-emlékév ünnepsorozatához csatlakozva valósult meg a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének és a Rákóczi Szövetségnek a támogatásával. A programok tematikája II. Rákóczi Ferenc eszmeisége, a Nógrád megyei vonatkozások, valamint az identitás erősítése köré épült.  Csapatépítő játékok, szécsényi és romhányi kirándulás, közös éneklés, zászlófestés, nyílt lövészet, íjászkodás, valamint előadások egyaránt színesítették a négy nap programját.

Az ideérkezett fiatalok a szíves vendéglátás mellett a kortársi, határon túli kapcsolataik szélesedésében látják a program jelentőségét. Az iskola tanárai pedig abban, hogy a nemzeti ünnepeinkhez időzített látogatásokon túl, most minden elszakított területről egyszerre tudtak vendégeket fogadni – mondta Tarnóczi László a Salgótarján Szakképzési Centrum képviseletében.

(kanyó)