A Nyírjes sokak szívügye, jó hírekről tudunk beszámolni.

Az idén még nem horgászhattak a nyírjesi tavakon a pecások, a  Kábel Horgász Egyesületnek ugyanis múlt év végén lejárt az állammal kötött halászati haszonbérleti joga. Ennek megújítását több tényező is hátráltatta, például hogy a vízügyi hatóság hónapokon keresztül nem döntött egy beadvány ügyében. Az önkormányzat a tavak egyik tulajdonosaként a Magyar Országos Horgász Szövetség segítségét kérte az ügy megoldására.

Dr. Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese elmondta, bonyolult jogi kérdést sikerült lezárni azzal, így újra a Kábel a tó gazdája: – A város és az Ipoly Erdő Zrt. bevonásával komoly egyeztetés sorozaton vagyunk túl, sikerült összehangolni jövőre vonatkozó elképzeléseinket.

A Kábel HE elnöke, Császár Ferenc arról tájékoztatott, megkapták a haszonbérleti jogot, a napokban adták be a halgazdálkodási tervet: –  A halászati felügyelő döntése után kezdődhet újra a horgászat. A tíz hónapos kálvária miatt eddigi tagjaink közül sokan más lehetőséget kerestek, reméljük, sikerül őket visszacsábítani.

A városi parkerdőket, így a nyírjesi tó feletti fenyvest is az Ipoly Erdő Zrt. gondozza. Bajnai Csaba, a társaság kelet-cserháti erdészetvezetője szerint nekik is érdekük, hogy rendezett környezet legyen: – Az erdőtervezők már tavaly azt állapították meg, az itteni fenyőállományban igen jelentős az elszáradt, beteg példányok száma, több lakossági bejelentést is kaptunk a balesetveszélyről. Az egészségügyi fakitermelés nagy részét már elvégeztük, év végéig még a vágási és takarítási munkálatok vannak hátra.

Az önkormányzat nyertes Turisztikai pályázatának köszönhetően a Nyírjesi nagytó és a parkerdő területén a 70-80-as években népszerű funkciók élednek újjá: parkolók, gyalogutak, utcabútorok, sportpályák, játszóterek, stégek és tűzrakó helyek létesülnek.

Táborozásra alkalmas játszóházként újul meg az egykori Kábel üdülő területe, ahonnan fából készült sétány vezet a tóparti látogatóközpontba. A Látogatóközpont a jelenlegi gátőrház területén épül fel, földszintjén egész évben nyitva tartó bisztróval, horgászpulttal, raktárakkal (gátőrház, horgászok és kenusok részére).

Az alagsorban létesülő nyári öltözők, vécék és zuhanyzók nemcsak a kerékpárosokat, de Nógrád megye első szabadstrandjának fürdőzőit is kiszolgálják majd. A kettes tó oldalán gyönyörű kilátással apró víziszínpad létesül művésztáborok kamarakoncertjeit és a MOSOLY EGYMI iskola rendezvényeit kiszolgálva.

Jelenleg a pályázat közbeszerzési dokumentációjának összeállítása zajlik, a műszaki tartalom tekintetében a város figyelembe veszi az elmúlt hónapokban érkezett lakossági észrevételeket.

(szilágyi)