Célegyenesbe fordult a várostörténeti jelentőségű beruházás: határozott a képviselő-testület a Rákóczi út 25-27. alatt lévő 11 fecskelakás ingyenes bérleteire kiírt pályázatokról.  A fiatalok ebben a hónapban költözhetnek, novembertől  megtelik élettel a felújított Gansel-udvar. A program sikerét bizonyítja az ötszörös túljelentkezés. 

Mint arról rendszeresen beszámoltunk, a képviselő-testület az „Esély otthon – Balassagyarmaton” lakhatási támogatásról szóló önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdetett a város jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező – elsősorban szociálisan rászorult vagy hátrányos helyzetű – személyek városba történő letelepedésének támogatására.

Az önkormányzat vállalta, hogy 11 bérlakást – a Rákóczi fejedelem út 25. és 27. szám alatti társasházban – biztosít a pályázaton nyertes, itt letelepedni kívánó fiatal szakemberek számára.

A lakások két évre szóló bérletéért nem kell fizetni, csak a rezsit kell állni.

A 11 bérlakás között található 37 négyzetméteres, 50, 55, 61, 67, de 94 és 97 négyzetméteres is.

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héttel meghosszabbította a beadási határidőt az önkormányzat. Végül a 11 lakásra 58 pályázó jelentkezett.

A támogatás elbírálásáról – az Ifjúsági és Családügyi Bizottság előzetes véleménye alapján – a képviselő-testület, zárt ülés keretében döntött a napokban.

Az egyik nyertes dr. Paróczi Dorina, a Dr. Kenessey Albert Kórház Csecsemő és Gyermekosztályának fiatal doktornője.

Berceli származású, a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett, az idén diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Egyedülállóként pályázta meg a fecskelakást: – Külföldön semmiképp nem szerettem volna dolgozni, a gyarmati kórháznál jobb helyet nem is találhattam volna. Máshol nincs ilyen jó csapat, a kollégák kedvessége, a tenni akarás, az emberi-szakmai támogatottság itt egyedülálló. Emellé kínált olyan lehetőségeket a város a fecskelakással és az ösztöndíjjal, amelyek egyértelművé tették számomra, hogy itt kezdjem el az önálló életemet.

Szintén nyert a pályázaton Kósa József és felesége, Bernadett, akik a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanárai. József zongorát, Bernadett szolfézst tanít.

A feleség gyarmati lány, Vácott ismerkedtek meg férjével, akivel tavaly házasodtak össze: – Ez egy nagyszerű lehetőség, hiszen tudjuk, mit jelent albérletben lakni, saját házat egyelőre nem tudunk vásárolni, a szülőké pedig nem elég tágas, hogy velük éljünk. Az életünk fokozatosan úgy alakult, hogy Gyarmathoz kötődünk egyre erősebben. Szeretünk itt lenni, fejlődik a város, szeretjük a munkahelyünket, nagyon jó mind a növendékekkel, mind a kollégákkal együtt dolgozni. Nagyon örülünk, igazán praktikus és szép otthont kaptunk.

A teljesen felújított, korszerű lakásokba már lehet beköltözni, novembertől újra megtelik élettel a Gansel-udvar.

(kanyó-szilágyi)

Fotó: Sümegi Tamás