Ebben a két témakörben hallhattak előadást a felnőtt érdeklődők a Madách Imre Városi Könyvtár napokban lezajlott rendezvénysorozatának keretében. Mint arról már beszámoltunk, az Országos Könyvtári Napok idei tematikája az ökokultúra, a fenntartható fejlődés köré épült.

– Bár az Univerzum törvényeinek a megismerése lazábban kötődik a fenti témakörhöz, kölcsönzési statisztikáink alapján az ezotéria az egyik legnépszerűbb téma olvasóink körében. Nekik szerettünk volna kedvesedni Sziebig Tímea csillagbölcselettel foglalkozó asztrozófus előadásával – mondta Hoffmann Pálné, a könyvtár igazgatója. – Tímea már többször is járt nálunk, most vetített képes előadást tartott „Csillagporból lettünk – Földi életünk az ég tükrében címmel. A nagy sikerű program betekintést engedett az asztrozófia alapjaiba, de az előadás után volt lehetőség személyes kérdések megfogalmazására is.

A másik felnőtteknek szóló rendezvényt, az Önkormányzat által  Fiatal Példakép díjjal kitüntetett Balla Orsolya előadását, Az ökológiai gazdálkodás és környezetünk védelme egy falu példáján keresztül címmel, szintén nagy érdeklődés övezte. Az előadó saját termékeiket bemutató kóstolóval is kedveskedett a közönségnek.

– Ezt a programot elsősorban a kertészet iránt érdeklődő nyugdíjas olvasóinknak szántuk. Vendégünk volt Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor is, aki a kertészet létrejöttének körülményeiről, a falusi élet 90-es években jelentkező nehézségeiről és a közös munka sikereiről beszélt. Balla Orsolya, kertészeti vezető nemcsak a Bioszentandráson folyó munkát mutatta be, de növénygondozási fortélyokat is elárult, és a közönség bepillantást nyerhetett a biokertészet legújabb trendjeibe is – mondta Vitéz Katalin rendezvényszervező.

                                                                                                 Kanyó Kinga

                                                                                     Fotó: Sümegi Tamás