Hónapokig tartó tárgyalások után megszületett a megállapodás Balassagyarmat Önkormányzata és a Zöld Híd önkormányzati társulás között a városunknak fizetendő bérleti díjak ügyében. Amit a korábbi menedzsmentet képviselő Gémesi György és Gyenes Szilárd az elvesztett perek ellenére évekig meggátolt, azt távozásuk után mindkét fél számára előnyös kompromisszummal sikerült egyezségre vinni.

Mint arról beszámoltunk, komoly vitáktól volt terhelt az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás, annak Zöld Híd-ként ismert társasága és Balassagyarmat Önkormányzata, illetve hulladékszállító cégének együttműködése.

Még 2010-ben közös keretmegállapodásban rögzítették, hogy a nógrádmarcali hulladéklerakó tulajdonosait – 17 nyugat-nógrádi önkormányzat Balassagyarmat vezetésével – évente 30 millió forint bérleti díj illeti meg a telep használatáért. Ebből az összegből Gyarmat évi 21 millióra jogosult. Gémesi György, Gödöllő első embere, a Társulás vezetője és Gyenes Szilárd, a társulás cégének ügyvezetője önhatalmúlag nem hajtották végre a határozatot – amit a napokban Gémesi György maga vallott be a Gödöllői Szolgálat internetes oldalon.

Balassagyarmat már 2011-ben a bírósághoz fordult az elmaradt bérleti díjak ügyében, az elmúlt év során háromszor is pert nyert, összesen mintegy 200 millió forint értékben.

Mint az közismert, a Gémesi-Gyenes duó tavaly október végén pénzhiányra hivatkozva leállította 116 településen a szemétszállítást, majd országos botrányok közepette voltak kénytelenek lemondani társulási elnöki és cégvezetői tisztségükről.

December óta új vezetése van a Zöld Hídnak, az önkormányzat már tavasszal megkezdte velük a tárgyalásokat. A napokban megszületett a megállapodás: ennek első feltétele, hogy a Társulás rendszeresen kifizeti az éves bérleti díjakat, a legutóbbi perben megnyert 109 millió forintot pedig ötéves részletekben kapja meg a város, cserébe a Társulás mentesül a kamatoktól.

A 2018. évi bérleti díj a napokban megérkezett Balassagyarmat számlájára, év végéig pedig rendezik az első részletet és az idei bérleti összeget.

Ügyészségi nyomozás a Zöld Híd régi ügyeiben

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Pest Megyei Főügyészségen a Zöld Híd társulás jelenlegi elnöke – mint arról a Gödöllői Hírek beszámolt. Az esetleges bűncselekmények és az azokért felelős személyek kilétének megállapítást célzó beadvány a hónapok óta zajló, mindenre kiterjedő, számos szakértő bevonásával lefolytatott vizsgálatnak az eredménye. A nyomozás érinti a kompenzációs szerződések kifizetését, a gazdasági társaság volt ügyvezetője megválasztásának módját és javadalmazását, illetve egy multicéggel kötött szerződés vizsgálatát is.

                                                                                                      (szilágyi)