Figyelemfelkeltő sétával kezdődött a SSZC Szent-Györgyi Albert Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakiskolája szakmai rendezvénye, mely az emlőrák és a méhnyakrák elleni harcot állította a középpontba.  

A Magyar Rákellenes Ligával és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával közösen létrehívott figyelemfelhívó program célja, hogy mint az emlő- és méhnyakrákkal erősen sújtott, ugyanakkor a szűrési statisztikákban jócskán elmaradó Nógrád megyei térségben nagyobb hangsúlyt kapjanak a megelőzésben és korai felismerésben segítő eszközök és szolgáltatások.

Ne, hagyjuk, hogy győzzön a betegség! – hangsúlyozta Medvácz Lajos polgármester, az esemény fővédnöke a nap üzenetét, de nemcsak ez a mondat indult útnak a szelek szárnyán, hanem mindazok a gondolatok, amelyeket az egészségügyi szakgimnazisták, illetve az esti képzésben tanuló ápoló, gyakorló ápoló és mentő ápoló diákok, az intézmény nevelői vagy a rendező szervezetek képviselői megfogalmaztak. Az ezt követő kerekasztal beszélgetésben szakmai szervezetek vezetői és olyan, a betegségekben személyesen érintett pedagógusok vettek részt, akik maguk is megküzdöttek a rákkal.

– Tavaly kisebb létszámban, tantermi keretek között rendeztük meg az eseményt, de az idén már szerettük volna szélesebb körben elérhetővé tenni ezt a szemléletformáló és figyelmet érdemlő témát. A felelőtlenség, az „ej, ráérünk arra még” nem jó példa. Mindenkinek mindent meg kell tennie saját magáért, az egészségéért, mert tőle függ a családja, tőle függ a boldogsága. Jövőre még szélesebb réteget szeretnénk megszólítani, és tervezzük egy olyan civil szervezet létrehozását Gyarmaton, amely lelki támaszt és gyakorlati segítséget is nyújt azoknak, akiknek sajnos ilyen problémákkal kell szembesülniük – mondta Sinkóné Szrenka Anikó igazgató, a rendezvény szakmai védnöke.

Kanyó Kinga

Fotó: Sümegi Tamás