Zöld Csiga: Balassagyarmat zöldterületeinek megújítása – hirdetik táblák városunk több pontján is, de mit takar az 1 milliárd forintos beruházás?

A városlakók közérzetét javító jelentős fejlesztésről van szó: az önkormányzat elnyert egymilliárd forintos pályázatának köszönhetően 24 hektárnyi elhanyagolt zöldterület kel életre Gyarmaton.

Megújul a régi Ipoly területe a Pennytől a Buszpályaudvarig, kerékpározható Palóc tanösvényként játszóterekkel, kondiparkkal, futókörrel és pihenőkkel. A Madách liget felől híddal megközelíthetővé válik Ipoly tanösvényként a kitisztított és rehabilitált Ipoly-holtág.

Megújul a Gregori park, a Palóc liget és a Hősök tere. Civitas Fortissima tanösvény létesül a Vasútállomás és a Strand között megújuló Kecske-ligettel. Új aszfalt kerül a Hősök tere utcáira és a Ligeti sétányra.

Két üzlethelyiség, a Mozi és a Palóc nagyszínpad öltözői megújulnak, utcabútorok, esőbeállók, ciszternák és komposztáló létesül. Többszáz fa ültetésére és növénytelepítésre kerül sor.

Hasonlóképpen, egy másik zöldterület fejlesztési pályázatból, megújul a Perczel utcai Új templom mögötti egykori homokbánya 3 hektáros területe. Itt is elsősorban parkosításra kerül sor, de aszfaltot kap a Vak Bottyán út hiányzó szakasza. Futókör létesül utcabútorokkal, pihenőkkel, a déli részen felépül Nógrád megye legnagyobb extrém sportpályája, míg az északi oldalon a templom mellett idősek és kismamák parkja létesül, közösségi térként is használható kondiparkkal és játszótérrel.

Elkészültek a projekt koncepciótervei, év végére meglesz a kiviteli szintű tervdokumentáció, melynek köszönhetően jövő tavasszal megkezdődhet a kivitelezés.