Jövőre megnyitja kapuit Balassagyarmat, ezzel együtt a nyugat-nógrádi térség első állatmenhelye. A 20-50 kisállat befogadására alkalmas létesítmény a Szügyi úton kerül kialakításra.

Balassagyarmat Város Önkormányzata és a magyarnándori székhelyű San Lazaro Állatvédő Alapítvány együttműködési szerződésének keretében – további önkéntesek és diákmunkások bevonásával – történik majd az állatok mentése, ellátása és új gazdához juttatása. Az Alapítvány munkatársait éves szinten 500, havonta körülbelül 40 mentésre szoruló állathoz riasztják a balassagyarmati kistérség 29 településén.

– Bár 2018-ban alapítottuk meg egyesületünket, és az Önkormányzattal ekkor született a hivatalos megállapodás, de nem szervezeti keretek között már előtte is szorosan együttműködtünk – mutatja be Turi Tímea elnök az Alapítvány működését. – Tagjaink közül 3-4 fő bármikor riasztható. Elsősorban bántalmazott, sérült állatok mentésével foglalkozunk, de egyre többen hívnak minket azzal a kéréssel, hogy segítsünk új gazdát találni megunt állataiknak. Ezért is fontos a felelős állattartás szemléletmódjának a minél szélesebb körben való terjesztése, melyet szintén kiemelten kezelünk, szívesen eleget téve iskolák megkereséseinek.

Menhely híján mennyire tudtak sikeresen működni a korábbiakban?

Sok kutyust, cicát meg tudunk menteni, és ami a legígéretesebb, hogy egyre többen hívnak minket. Egyre több ember nem fordítja el a fejét, ha szükségben lévő állatot lát. De égető probléma a felesleges szaporulat, mert sokan úgy szabadulnak meg tőle, hogy kidobják, sorsára hagyják az állatot. Ezt a problémát ivartalanítási akciókkal szeretnénk majd visszaszorítani.

Hogyan fogadták a nyertes pályázat hírét?

Óriási jelentősége van, hogy megépülhet az első menhely, végtelenül örülünk neki. Bár kaptunk segítséget önkéntesektől és fajtamentő szervezetektől, de helyhiány miatt az akut helyzetek kezelése lényegesen több energiát igényelt, és súlyosan megnehezítette a munkát. Az, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően többek közt karantén, orvosi rendelő, műtő áll majd rendelkezésre itt helyben, áttörést hoz ezen a területen. A létesítmény kialakítására tett javaslatainkat már beépítették a tervekbe, és megnyugtató az a tény is, hogy ha szükséges, idővel bővíthető lesz a férőhelyek száma.

Az állatmenhely működési területe Balassagyarmat, de a működőképesség érdekében kidolgozás alatt áll az a rendszer, mely más települések bevonását is lehetővé teszi.

– A gyepmesteri telepet az év végi jogszabály-módosítással összhangban menhelyként fogjuk működtetni. A célunk az, hogy az állatvédő szervezetekkel összefogva eljuttassuk az új gazdákhoz az itt lévő állatokat. Megelőzésként ivartalanítási programot is indítunk a túlszaporulat kezelésére, ennek keretében szociális rászorultsági alapon évente 50-100 kutya és macska ivartalanítására lehet majd pályázni Gyarmaton – tájékoztatott Csach Gábor alpolgármester.

Kanyó Kinga