Közel 55 millió forintos beruházás eredményeképp megújult a Védőnői Szolgálat épülete.

A mintegy 750 kisgyermek és 3000 iskolás diák egészségügyi és egészségnevelési ellátásában dolgozó kilenc balassagyarmati védőnő immár modern körülmények között végezheti munkáját a Madách utcai épületben.

A megnyitó ünnepségen Medvácz Lajos polgármester hangsúlyozta, hogy a megújult központ a fészekrakó program és a gyermekvállalást ösztönző törekvések infrastrukturális támogatásaként tekinthető.

Balla Mihály országgyűlési képviselő a védőnők munkájának méltatása mellett kiemelte, hogy a Kormány családtámogatási rendszerének fontos eleme a családsegítő hálózat erősítése és korszerűsítése.

A Magyar Védőnői Szolgálatot 2015-ben, a 100 éves jubileum alkalmából Hungarikummá nyilvánították.  E nemes hivatás képviselői építették fel azt a tradicionális rendszert, mely komplex megelőző családvédelmi szolgáltatásokat biztosít. Az édesanya és a gyermek összehangolt egészségügyi ellátása már a várakozás időszakában elkezdődik. A védőnők magas szakmai képzettsége, a szoros és személyes kapcsolattartás, valamint a családokat, gyermekeket ellátó rendszer intézményeivel való folyamatos együttműködés Európában, s talán a világon is, egyedülálló.

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás