A Haraszti Ádám Projekt koncertjével ünnepli 10. születésnapját a MűvHázJazz Klub október 26-án. A 2009 nyarán útjára indult balassagyarmati eseménysorozat mára hivatkozási alappá nőtte ki magát a műfaji berkekben.

Mi volt a cél az indulás pillanatában?

Két oka volt annak, hogy elkezdtük ezt a projektet – emlékszik vissza a kezdetekre Zolnyánszki Zsolt, rendezvényszervező. Egyrészről a jazz események hiányoztak a palettáról. Az ISZN kísérő programjaként mindig rendeztünk jazz estet, és ezt óriási érdeklődés övezte, tehát tudtuk, hogy van érdeklődés a műfaj iránt. Másrészről fontos volt a tehetséggondozás is. A 10 év alatt főként olyan fiatal zenészeket hívtunk meg, akik kikerülve a művészeti egyetemről, konzervatóriumból, a pálya elején kaphattak az induláshoz kellő inspirációt. Persze emellett felléptek már befutott, neves zenekarok is, de a pályakezdők felkarolása ma is fontos szervezői elv.

Milyen a közönség? Van ennek a műfajnak Balassagyarmaton befogadó közege?

A jazz nem tartozik a main stream zenei irányzatok közé, Magyarországon általában véve sem felkapott műfaj. A közönséget még korosztály alapján sem lehet jellemezni, mert a teljes vertikumot felöleli. De van egy stabil érdeklődői réteg, és már Felvidék közönsége is kezd bekapcsolódni. Az első eseményen Szandai Mátyás, világhírű bőgős lépett fel a művelődési ház udvarán, ez nagyon nagy sikerű este volt. Azóta közel 80 koncertnél járunk.

Talán annak is köszönhető a siker, hogy nem hagyományos keretek között zajlik a koncert.

Mi nem tipikusan széken ülős koncertélményt kínálunk. Sokkal inkább társasági eseményt, ami szintén nagyon fontos célunk. Asztaltársaságok vannak, büfé működik, a zene mellett beszélgetni lehet, találkozási lehetőséget adunk. Nyári időszakban kivisszük a koncertet az épületből a szabadba. Mindez közösségi élményt ad.

Vannak-e új irányvonalak?

Az idén még két alkalmat rendezünk, az egyik a Haraszti Ádám Projekt, a másik pedig a Margo lemezbemutató koncertje. Az alap a jazz, de ezen belül továbbra is a változatosságot tartom szem előtt – soul, hip-hop…

(kanyó)