Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából megemlékezéssel tisztelgett a város közössége a hősök előtt.

Csach Gábor polgármester beszédében a történelem személyes vonatkozásait emelte ki. Felidézte az 56-os kádári megtorlások brutalitását; Ábel Lajos, a gyarmati megtorlások egyetlen halálos áldozatának alakját; Balassagyarmat forradalomban, majd az 56-os hagyomány ébren tartásában betöltött kiemelkedő szerepét. A kettős ünnep kapcsán felidézte a 30 évvel ezelőtti történéseket is:

– Innen pár méterre, a Madách Moziban kezdődött Balassagyarmaton az első szabad 1956-os megemlékezés, Schiffer Pál Engesztelő című filmjének országos premierjével. Talán nem véletlen, hogy Balassagyarmaton és nem Salgótarjánban mutatták be ezt a filmet először. Az sem véletlen, hogy a harminc évvel ezelőtt indult rendszerváltás reformpártjai is városunkban alakultak meg először a megyében, a már megszűnt SZDSZ-től az MDF-en és a FIDESZ-en át az MSZP-ig.

A polgármester örömét és elismerését fejezte ki az újonnan felavatásra került Dobó-emléktábla kapcsán, majd a kiengesztelődés szellemében zárta gondolatait:

– Végül minden dolog a méltó helyére kerül. Azt kívánom, Balassagyarmat a jövőben is legyen a példát adó és példát mutató kezdeményezések polgári közössége. Azt kívánom, hogy 1956 hőseinek szelleme segítse városunkat olyan közösséggé formálódni, melyben az ávós és a csendőrtiszt unokája, az értelmiségi és a segédmunkás is felismeri az összetartozás tudatának átütő erejét.

A Bajcsy úti sztélénél rendezett ünnepi műsorban közreműködött a Gyarmati Színkör, a Balassagyarmati Dalegylet, az Evangélikus Egyház Kórusa és a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport.

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás