Novembertől városunkban is van lehetőség babaúszásra. A hiánypótló foglalkozások iránt óriási az érdeklődés.

Négy nap alatt teltek be a gyermekeknek hirdetett tanfolyamok. A Révész László Tanuszodában elindul a magánfinanszírozású úszásoktatás is. A sport- és egészségkultúra egy új formája honosodhat meg városunkban.

– A babaúszás már egészen kiskorban megalapozza az úszáshoz, a vízhez való pozitív viszonyt – magyarázza Nyirádi Gábor úszásoktató. – Mivel a baba a levegőnél sűrűbb közegben mozog, erősödik az izomzat, stimulálódik az idegrendszer, mindez pozitívan hat a keringésre, a koncentrációra.

Az úgynevezett lusta babáknak kimondottan jót tesz, illetve több éves visszajelzés, hogy a hajmosáskor jelentkező sírást teljesen kioldja.Emellett kiváló családi program, erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot.

Mi történik a foglalkozáson?

Én mutatom, a mamák csinálják, a babák pedig élvezik. Ugyan babaúszásnak nevezzük, ám valójában baba-mama vízi torna. A kisbabák mindenféle játék vagy mozgás közben tanulnak, ezt tesszük élvezetessé és mentálisan, fizikálisan rendkívül jótékony hatásúvá.

Miért fontos, hogy már egészen kiskorban beépüljön az életünkbe az úszás?

Mert az egyik legjobb alapsort. Nagyon jó állóképességet, tüdőkapacitást és laza, kötetlen, erős izomzatot ad. Minden kisgyermekkorban fejleszthető a legjobban, s mire az ember felnő, már rendelkeznie kell azokkal a készségekkel, amelyekkel meg tudja védeni mentális és fizikai erőnlétét.

Milyen foglalkozásokat javasol az egyes életszakaszokban?

A babaúszást négy hónapos kortól kezdjük, ez kitolódhat kétéves korig. A dackorszakkal a folyamat megszakad, ezért ötéves korig azt ajánlom a szülőknek, hogy szervezzenek családi programokat, élvezzék a gyerekek a vízben való játékot. Ötéves kortól kezdem az igazi úszásoktatást, ekkor már kialakulóban van a feladattudat.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy a gyermeke fél a víztől.

Inkább arról van szó a nógrádi gyerekek esetében, hogy többen ritkán találkoznak nagy mennyiségű vízzel, ezért szokatlan a közeg. De a tényleges víziszony is kioldódik lassan, fokozatosan, több figyelem útján. Ettől sokkal gyakrabban fordul elő, hogy hiányzik anyu, vagy attól tartanak, hogy el fognak süllyedni. A kezdeti félelmek leküzdése után viszont élvezik az úszást, mert óriási sikerélményt ad.

Milyen tervekkel érkezik Balassagyarmatra?

A babaúszáson és a kezdőknek, illetve haladóknak szervezett foglalkozásokon túl szeretném elindítani a sportúszást. Az a tervem, hogy a tehetséges gyerekekből versenyzőket is kineveljek.

Nyirádi Gábor 14 éve foglalkozik úszásoktatással, 8 éve babaúszással is. A Testnevelési Főiskola továbbképzési intézetében végezte úszásoktatói tanulmányait. Budapesti születésű sportemberként úszott, kajakozott, jégkorongozott. Oktatott a Hajós Alfréd, a Komjádi uszodákban és az ország több sportuszodájában, de 8 éve Bánkon is elindította tanfolyamait.

Kanyó Kinga