Egy magyar tölgyet és két gömbjuhart ültettek el a Palóc Ligetben és a Huszár-háznál az Országfásítási Program nyitányaként.

A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok területein több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, melyhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogramhoz országosan 86 település csatlakozik. Az Ipoly Erdő Zrt. három helyszínen kezdte meg a talajelőkészítő munkákat. Közel 16 hektáron összesen hat és fél tonna, környékbéli erdőkből származó makkot vetnek el.

Zámbó Péter, földügyekért felelős államtitkár a programnyitó ünnepségen elmondta:

– A fásítási program részeként az elkövetkező három-öt évben körülbelül 25 ezer hektárral fog növekedni az erdőterületek nagysága. Ugyanakkor a program az erdőtelepítés mellett előtérbe helyezi a fásítás más formáit is. Az agrártárca célkitűzései közé tartozik az országban található kétmillió hektáros erdőterület megóvása, a széndioxid-megkötés szinten tartása, a fával borított területek nagyságának a növelése, valamint az oktatás, a kutatás és a közvélemény figyelmének a klímavédelemre, környezetvédelemre való irányítása.

A természetszeretet és a környezetvédelem fontosságát Csach Gábor polgármester is hangsúlyozta: – A faültetéssel is jó példával járunk elől. Az Önkormányzat idei programjában 465 fát fogunk elültetni, a továbbiakban pedig az Országfásítási Programból is szeretnénk nagyobb részt vállalni, nemcsak az erdőtelepítés, de Balassagyarmat belterületének vonatkozásában is. A programnyitó helyszínválasztása szimbolikus értékű, hiszen 120 évvel ezelőtt Balassagyarmaton létesült a megye első városi kertje.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az erdőgazdaság lehetőségeihez mérten eddig is részt vesz az erdőterületek növelésében, az elmúlt tízéves időszakban 60 hektárnyi új erdőt telepítettek.

Az Agrárminisztérium korábban több fásítást ösztönző programot is indított.

A Vidékfejlesztési Program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált.

Jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 ezer hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik – áll az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

(kanyó)

fotó: (torjay)