Az egész nyáron kirobbanó formában versenyzett Vályi Gergő, a magyar sportmászás egyik legnagyobb ígérete, váltottunk hát néhány szót a tehetséges fiatalemberrel.

Mint arról beszámoltunk, a Balassi Bálint Gimnázium 15 éves diákja egy hónap alatt négyből négy viadalon győzedelmeskedett. A kiváló versenyzésnek köszönhetően megnyerte az Alpok-Adria Kupasorozatot, majd – mivel a rangos sorozat mindhárom versenyén győzött! – a 2019-es Ifjúsági Európa Kupasorozat 1. helyéért járó díjat is haza hozta a gyarmati sportoló.

Legutóbb pedig feltette a koronát ragyogó sorozatára: ifjúsági Európa-bajnok lett!

Minek köszönheted eddigi legnagyobb sikered?

Egyértelműen a szorgalmas edzésnek. Azt pedig, hogy ennyit és ilyen keményen tudok edzeni, a mászás szeretete teszi. Soha nem hagyok ki edzést, minden héten legalább két edzésem van Budapesten, közötte pedig otthon is edzek, erősítek és van egy kis boulder falam, amit édesapámmal építettünk, a házunk hátsó oldalára, azon is rendszeresen mászok. Természetesen sok minden más is szükséges volt a győzelemhez, legfőképpen szüleim maximális támogatása és segítségnyújtása. Az edzésekre édesapám hord 8 éve, emellett szervezi a versenyeimet. Nagyon jó edzőim vannak Budapesten, boulder edzőm Schmidt Tamás, nehézségi edzőm Beliczki Péter. Nagyon nagy köszönettel tartozom nekik, mert ők nem csak az edzőim, a jó barátaim is, így nem csak szakmai, hanem emberi téren is nagyon felnézek rájuk. Nagyon sok motivációt jelent számomra a maroknyi magyar mászótársadalom szerető támogatása.

Mi volt a legnehezebb az EB-n? 

Az EB helyszíne az oroszországi Voronyezs volt, ami meglehetősen messze van, sokat kellett utazni. A versenyen nem könnyű még az izolációt kivárni, mert a döntőben egymás mászását a versenyzők nem nézhetik.

Mennyire vagy fáradt ilyen menetelés után? 

Engem leginkább az utazás fáraszt, a mászás nem. Ha fáradt vagyok, igyekszem minél többet aludni.

Mikor fogsz feltöltődni?

Nekem a mászás egyben kikapcsolódás, feltöltődés is. Barátok, mászótársak között vagyok. Az edzések és a versenyek is jó hangulatúak. Nekem ez nem munka, nem is csak hobby, hanem szenvedély, mondhatom ez az életem.

Mi a helyzet a sulival? 

A Balassi Bálint Gimnázium 9 /A osztályába járok. Jó tanuló vagyok, bár nem mindig egyszerű pótolnom a tananyagot egy- egy hosszabb hiányzás után, de igyekszem. Ebben sokat segítenek az osztálytársaim, nagyon jó kis osztályba járok.

Mivel kapcsolódsz ki? 

Bármilyen furcsa, a mászással. Mászok mindig és mindenhol, ahol csak lehet. Nagyon szeretek túrázni, főleg ha az út végén vár egy jó kis boulder szikla. Nagyon szeretek sátorozni, lehetőleg szintén szikla közelében.

2019 a legsikeresebb éved: mi a titok?

Hogy mindennél jobban szeretek mászni. Még a Balassagyarmati Hegymászó Klubban azt mondta nekem egyszer egy mászótársam, az a lényeg, Gege, hogy mindig szívvel mássz. Ez a titok, szeretettel és szívvel-lélekkel mászni.  Én ezt teszem.

(szilágyi)