Régóta dédelgetett álom vált valóra: az új tanévben megkezdődött az úszásoktatás a mindennapos testnevelés keretein belül a Révész László Tanuszodában. A most záruló őszi turnus eredményeként már 450 kisdiák mozog magabiztosan a vízben.

– Ebben a tanévben a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolákból mintegy 970 fő 4. és 6. évfolyamos tanuló úszhat két turnusban – ismertette az elmúlt hónapok eredményeit Nagyné Barna Orsolya, tankerületi igazgató. – Az őszi turnusban 450 tanulónak adatott meg a lehetőség, hogy kipróbálhassa tehetségét a vízben. Az úszásoktatás a kerettanterv szerint 18 tanóra, melyet 9 alkalommal, tömbösítve biztosítanak az iskolák.

A Révész László Tanuszodában rendezett ünnepségen megtudtuk azt is, az úszásoktatás minden költségét a fenntartó Balassagyarmati Tankerületi Központ biztosította. Még a nyár folyamán megtörtént az úszásoktatáshoz szükséges sportszerek – úszódeszka, úszórúd, súlypontemelő – beszerzése, valamint megszervezték a tanulók utaztatását, illetve kiválasztották a legmegfelelőbb úszásoktató iskolát, amelynek hivatásos oktatói tanítják a diákokat.

– Mindenkinek sikerült elsajátítani az úszás alapjait – mondta a tankerület vezetője -, így ha nyáron vízpart közelében nyaraltok, senkinek sem kell félnie megmártózni a Balatonban vagy éppen a tengerben.

Nagyné Barna Orsolya köszönetet mondott a Smile Úszóiskola oktatóinak, Varga Tamásnak és kollégáinak, hogy felejthetetlen élményeket szereztek a tanulóknak, a Nemzeti Sportközpontoknak illetve Bécsi Mihálynak, az uszoda vezetőjének azért, hogy együttműködésüknek köszönhetően probléma nélkül folyhattak a foglalkozások.

– Kívánom, hogy mindenki kamatoztassa úszástudását, az uszoda nyitva áll az év minden szakaszában, gyertek el máskor is, akár szüleitekkel együtt, és élvezzétek együtt az úszás adta élményt – zárta mondandóját a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója.

(szilágyi)

Fotó: Sümegi Tamás