Harminc évvel ezelőtt költözött jelenlegi helyére a Madách Imre Városi Könyvtár. A több mint ezer négyzetméteres épületrész azóta is valódi közösségi térként működik.

Az 1951-es alapítás után közel négy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre otthonra találjon a város egyik legmeghatározóbb kulturális intézménye. Kezdetben az Egészségház épületébe, majd a Járási Könyvtárral való összevonás után a Kaszinó épületébe került. 1956-ban újabb költözés, majd közel húsz év útkeresés következett.

1972-től a Köztársaság téren már elfogadhatóbb körülmények között működött, de a felpezsdülő szellemi élet és a könyvtári munka igényelte terekre továbbra is nagy szükség volt. Végül 1989-ben foglalta el méltó helyét az akkor átadott Oktatási és Művelődési Központ épületében.

A több tízezres könyvállomány, a dokumentumok vagy az irodák átköltöztetése nem kis feladatnak bizonyult.

– A környékbeli gyümölcstermelőktől kértünk ládákat a szállításhoz – emlékszik vissza Bárány István könyvtáros. – A műanyag rekeszeket egy hétig tisztítottuk a régi könyvtár udvarán. Az akkori igazgatóasszony, Oroszlánné Mészáros Ágnes mértani pontossággal tervezte meg, mi hová kerüljön majd a polcokon. Akkoriban az egyik kolléganőnk férje volt a határőrség parancsnoka, aki teherautót biztosított a szállításhoz, a pakolásban kiskatonák voltak segítségünkre, míg a könyvek polcra helyezését a könyvtárosok végezték.

Ezután már tágas épületben, modern körülmények között folytathatta működését az intézmény. A háttérben dolgozó kollégák külön irodákat kaptak, és az akkoriban újdonságnak számító tömörraktár is nagy segítséget jelentett a dokumentumok elhelyezésében.

A többfunkciós kialakítású tér különböző programok, rendezvények megtartására alkalmas, barátságos és élettel teli találkozási pontja városunknak.