Jubileumi ünnepéllyel emlékezett meg a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola közössége az intézmény alapításának 50. évfordulója alkalmából. Az elmúlt hónapok programsorozatának megkoronázásaként rendezett hivatalos eseményen közel 160 meghívott vett részt.

Az ünnepséget Csach Gábor polgármester nyitotta meg, aki a Dózsa történetének tanulságait értelmezte. Az iskola alapításának jelentőségét, a sikeres elindulás nyomán zajló 60-as évekbeli újraéledést és Balassagyarmat teljes közösségére gyakorolt hatását emelte ki.

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója, köszöntőjében az intézmény oktatás-fejlődés-fejlesztés területén betöltött helyzetét mutatta be. Kitért az infrastrukturális és eszközfejlesztések mellett a módszertani és közösségi megújulást támogató projektekre.

Kávéházi hangulatú kerekasztal beszélgetésre érkeztek régi sikeres dózsások a sport, a tudomány vagy a művészet területéről. A vendégek Urhegyiné Lázai Tünde és Taskó András vezetésével járták körül az iskola múltját, jelenét és jövőjét érintő kérdéseket.

Szabó Csaba, az intézmény vezetője nyitotta meg az erre az alkalomra rendezett képzőművészeti és iskolatörténeti retro kiállítást. A tárlat az intézményben dolgozó tanárok és képzőművészek – Halmai Lászlóné, Jozipovics Katalin, Pénzes Géza, Petró György, Telek Zoltán és Varga Ágnes – alkotásait vonultatja fel. A múlt bemutatását többféleképp megközelítették a szervezők. A retro kiállítás fényképekből, oktatási eszközökből, a mozgalmi élet emlékeiből, használati tárgyakból és diák emlékekből építi fel az iskola történetének 50 évét. A sport természetesen külön figyelmet kapott, az aulában fényképeken rögzített mozzanatok és régi sporteszközök elevenítik fel a sportélet szép pillanatait. Szintén az aulát díszíti az az óriási tabló, mely a Balassagyarmatról elszármazott régi dózsások születésnapi üdvözlő lapjaiból áll.

  • Ez az iskola mindig is meghatározó szerepet töltött be a sport területén. Játékosként és edzőként is szoros kapcsolatban voltam a dózsás sportolókkal, és nagyon örömteli volt számomra, amikor vezetőként érkezhettem meg ide. A legnagyobb megtiszteltetés, hogy ennek a nagy múltú iskolának a vezetőjeként részese lehetek a jubileumnak. Bízom benne, hogy vezetőként hozzá tudok járulni az iskola értékeinek gyarapításához – összegezte ünnepi gondolatait Szabó Csaba intézményvezető.

A nap folyamán került bemutatásra az iskolatörténeti film, s ezen a napon került kiadásra a jubileumi évkönyv is. A rendezvény zárásaként fellépett Lombos Márton és a Latte Maffiato, az iskola pedagóguskórusának közreműködésével.

Az érdeklődőket, egykori diákokat, szülőket január 10-én 16 órakor várja szeretettel közös ünneplésre az iskola vezetősége és nevelőtestülete. A kiállítások oktatási időben január végéig tekinthetők meg. A Dózsa ’50 ünnepségsorozat lezárásaként az év utolsó tanítási hetében iskolatörténeti nagyvetélkedőn és ünnepi megemlékezésen vesznek részt a diákok.

Kanyó Kinga

Fotó: Sümegi Tamás