Menedzserként tevékenykedett a megyei napilapnál, legsikeresebb időszakában vezette a városi mozit, két intézmény ügyes-bajos dolgaival foglalatoskodott, rendíthetetlenül hisz a közösség erejében – tizenhárom évnyi képviselői munka után ismét bizalmat szavaztak a körzet lakói Huszár Péternek, aki negyedik önkormányzati ciklusában alpolgármesterként szolgálja a várost.

Otthonosan érezheti magát a sajtóban.

Furcsa lenne, ha másként viselkednék, mivel több szállal is kötődöm a médiához. Fiatalemberként pontosan 12 évet dolgoztam a Nógrád Megyei Lapkiadó Vállalatnál, a Nógrádot, a megye napilapját menedzseltem, elsősorban a terjesztéssel foglalkoztam, egészen 1990-ig.

Miért távozott?

Régen volt, maradjunk annyiban, nem álltam be a sorba, így gyorsan eltávolítottak. Nem estem kétségbe, megpályáztam a Moziüzemi Vállalatnál a gyarmati Madách Filmszínház megüresedő vezetői pozícióját, amit el is nyertem. Büszkén mondhatom, irányításommal, a kiváló kollektívának is köszönhetően, két éven keresztül a legsikeresebb időszakát élte a mozi, ám ez sem gátolta meg az akkori városvezetést, hogy 1 forintért privatizálja az intézményt és 14 dolgozót utcára tegyen.

Kedvenc filmjei?

Órákig sorolhatnám, gyakorlatilag mindenevő vagyok, csak minőségi produkció legyen, de a magyar alkotásokat mindig megkülönböztetett figyelemmel kísérem.

Mihez kezdett a filmszalag-szakadás után?

Nem titkolom, nehéz 3 éves időszak következett az életemben, csak a családomnak köszönhetően vészeltem át. A hullámvölgy után visszakerültem a médiához, ahol a régi ismeretségeimet és kapcsolatrendszeremet felhasználva segítettem a Gyarmati Napló, majd más városi sajtó kiadását és működtetését. Ekkor kezdtem foglalkozni komolyabban a közélettel, aktívan részt vettem a 1998-as választási kampányban a Fidesz és Balla Mihály oldalán.

Miért?

A döntés egyszerű volt a számomra, a Fidesz kínált olyan programot az embereknek, amivel teljes mértékben azonosulni tudtam. Ennek köszönhettem például a későbbiekben, hogy mindkét gyermeken továbbtanulhatott felsőfokú intézményekben.

Közéleti aktivitása nem csökkent.

2002-ig a Miniszterelnöki Hivatal kistérségi megbízottja voltam. Munkám részét képezte a balassagyarmati térség önkormányzatainak széles körű támogatása, segítése a pályázatok menedzselésében. Éveken keresztül szinte naponta jártam Nyugat-Nógrádot, nagyszerű embereket ismerhettem meg, felemelő érzés volt közelről látni az akkori lelkesedést, tenni akarást, építkezést. Csodás időszak volt! A kormányváltás után aztán, a balliberális tisztogatásoknak köszönhetően megszűnt a megbízatásom, ezért a Mikszáth Kálmán Középiskolában helyezkedtem el, gondnoki pozícióban.

Törést okozott?

Egyáltalán nem, mivel mindig is dolgos, ha úgy tetszik, kétkezi ember voltam. Ezt a fajta munkát is nagyon szerettem, mivel három épület működtetésének biztosítása tartozott hozzám. Ezt követően viszonylag rövid ideig dolgoztam a Városgondnokságnál, ahol nagyon sok féle ember problémájával találkoztam. A napi munkahelyi teendőkön túl, már önkormányzati képviselőként is segítettem ezeknek a gondoknak a megoldásában. 2013-tól a Szent Erzsébet Idősek Otthonában tevékenykedtem, szintén gondnoki feladatokat láttam el. Ez az időszak is nagyon tartalmas volt, többszáz millió forintos beruházások mellett egy olyan családi közösségben dolgozhattam, ahol 180 ember szinte családtagként szeretett és ezekre az idős emberekre én is szinte úgy tekintettem, mintha a szüleim lettek volna. A mai napig szívesen megyek vissza az intézetbe, ahol mindig nagy szeretettel fogadnak. Ennél nagyobb elismerés nem is kell az embernek.

És annál sem, hogy tizenhárom évnyi képviselői munka után ismét bizalmat kapott a körzet lakóitól.

Az önkormányzat anyagi lehetőségeihez képest jelentős fejlesztések történtek az általam képviselt körzetben. Az itt élők tudják, ígéreteimet mindig betartottam, egyedül a Bíró János út aszfaltozása maradt el, annak ellenére, hogy én azt is szorgalmaztam. De a mostani ciklusban erre is sort kerítünk, illetve a Móricz Zsigmond lakótelepen megsokszorozódott parkolási gondokat is orvosolni fogjuk. Erre a problémára a közeljövőben a város főépítészének, valamint az ott lakók véleménye, illetve a rendezési terv alapján keressük a megoldást. Reményeim szerint egy kisebb méretű műfüves focipályát is ki tudunk alakítani a lakótelepi fiataloknak.

Alpolgármesterként mit szeretne elérni?

Ahogyan eddig, ezután is a várost szolgálom. Elsősorban a városüzemeltetés terén segítem a polgármester munkáját, reményeim szerint még szebbé, még otthonosabbá tesszük Gyarmatot, a hatékonyabb és gyorsabb megoldások híve vagyok. Az irodám ajtaja mindig mindenki előtt nyitva áll. Rólam köztudott, szívesen beszélgetek az emberekkel, ha tudok, segítek. Ha már filmekről is beszéltünk, hadd éljek egy mozgóképes hasonlattal. Sándor Pál örökérvényű alkotása, a Ripacsok, Garas Dezső és Kern András főszereplésével, ebben hangzik fel a sláger: Egyedül nem megy! Mivel jómagam rendíthetetlenül hiszek a közösség erejében, arra kérem a balassagyarmatiakat, hogy közösen szépítsük és építsük tovább városunkat, együtt vigyázzunk környezetünkre, mert Gyarmat Nógrád megye gyöngyszeme.

Szilágyi Norbert

Fotó: Sümegi Tamás