A Nő nő marad akkor is, ha egész nap robotolt, ügyet intézett és cipekedett, ha fáradt és letört. Előfordul, hogy a világ teljesen megfeledkezik Róla. Azonban okosan teszi, ha Ő nem feledkezik meg önmagáról. És milyen jó, ha van, aki épp időben emlékezteti!

Árminiczky Alexandra számára a stílus, a divat világa sokáig egyszerűen csak kamaszos rajongás tárgya volt. Jó ideig meg sem fordult a fejében, hogy esetleg megélhetési forrássá is válhat. Jelenleg több televíziós produkció – RTL Reggeli, Barátok közt, X-Faktor – csapatában sminkel, de reklámfilmekben is dolgozott már, és szívesen emlékszik a Magyar Nemzeti Balettel közös alkotómunkára is.  Látszólag kacskaringós út vezetett a Balassitól a tévéstúdiókig, s ha nem is mindig tudta, hogy merre menjen, abban mindig biztos volt, hogy merre ne. Az irány innentől azonban egyértelmű: a jegyes év elteltével családalapítás következik.

Mennyiben más színészeket sminkelni, mint például menyasszonyokat vagy bálba készülő hölgyeket?

Más a feladat. A Barátok közt-ben megvannak a karaktersminkek, ennek lehetőség szerint mindig ugyanolyannak kell lenni, hisz a sorozat jelenetei kapcsolódnak egymáshoz. Előfordul, hogy lövést, ütést, vágást maszkolunk, ezt most kezdem elsajátítani. Az érzelmi oldalról megközelítve Zsurzs Katival – vagy egy másik produkcióban – Koltai Róberttel dolgozni lehengerlő élmény volt. Takács Kati maga kért fel, hogy én készítsem a sminkjét egy Nők Lapja fotózásra. Ők az én szememben egész kiskorom óta ikonok.

Mit szeretsz a munkádban?

Néhány nappal ezelőtt dolgoztam a Mosoly Alapítványnál. Fotózásra készültek, és minden hölgynek szerettek volna sminket. Amikor leült közülük az első, az jutott eszembe, hogy mennyire izgalmas a munkám. Előre tudom, hogy örömöt fogok vele okozni. Ahogy a hölgy kész lett, csinos volt, nagyon jól állt neki a smink, felhőtlen mosoly ült az arcára. Felhívta a férjét, hogy randevúzzanak.

Nem „csalás” ez? Megszépítünk, másnak láttatunk valamit.

Inkább placebo hatásnak mondanám. Nem azért sminkelünk, hogy az illető szebb legyen. Minden nő szép, és a szépségnek semmi köze a sminkhez. Ez csak púder és rúzs, csak eszköz. A boldogság sem a sminkből fakad, hanem a szépség érzéséből. A smink ezt az érzést segít előcsalni magunkból, ezt az örömöt segít kisugároztatni. Nem a sminktől lesz szép valaki, hanem az érzéstől, hogy boldog.

Ez az ideális felfogás. Azonban itt vannak a filterek, a túlzó és kihívó sminkek mögé bújt lányok, asszonyok, mintha a valóságot tömegesen utasítanák el.

Nagyon szeretem egyébként az extravagáns sminkeket, remélem, hogy lesz alkalmam divat show-n kipróbálni, de ez a lényeg, hogy divat show-n, tehát a megfelelő helyen. Nagyon rossz hatások érik főként a fiatalokat, amikor nyomást tesz rájuk a közösségi média. Félig-meddig önhibájukon kívül mennek rossz irányba, amikor nem szeretnének lemaradni, kimaradni. Sajnos sok fiatalnak problémás a bőre, és fontos, hogy ez ápolva legyen. De az elvakult sminkeléssel, mázolással nem tudok egyet érteni. Annak lelki okai vannak, ha a fiatalabb vagy idősebb nők el akarják valamiért rejteni magukat, ha nincsenek megelégedve azzal, amit kaptak. Hibás a közösségi médiában közvetített üzenet, és sajnos nagyon kevesen foglalkoznak egyelőre azzal, hogy ezt nyilvánosan is tudatosítsák. Viszont jó esetben jönnek a férfiak, akik szemtelenül őszinték, és bizony elmondják, hogy a természetességet szeretik, hogy a kevesebb több.

Tehát akkor mi a smink lényege?

Nem az a cél, hogy másik arcot varázsoljunk. Azt az érzést ébresztjük fel, hogy nők vagyunk, vigyázunk magunkra, foglalkozunk magunkkal, szeretjük magunkat. Önmagunk megszeretgetése ad boldogságot. Az a figyelem, az az idő, amit magunknak megadunk.

Mi a sminkes lány karácsonyi üzenete a nőknek?

Audrey Hepburntől a kedvenc idézetem: „Egy nő szépsége nem a ruhákban, amit hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik.” Ez a sminkkel sincs másképp. Szeressék magukat! A boldogság a legjobb smink.

Kanyó Kinga