Kajakosnak indult, erőemelő lett, tizenkilenc éves létére három országos csúcsot tart, idei nyolc versenyéből hét aranyat hozott – Posta Krisztiánnal, a Vitalitás SE versenyzőjével beszélgettünk.

Hogyan kezdődött?

2012 nyara volt, amikor Ulveczki Edina és párja, Ódor András a mohorai falunapon rendeztek egy fekvenyomó versenyt. Tizenkét éves, vékonyka gyerek voltam, tátott szájjal bámultam, hogy 100 kilókat emelgetnek. Olyan hatást gyakoroltak rám, hogy elkezdtem az edzéseikre járni, bár az elején kajakosnak készültem. Egy évvel később letettem a lapátot és elhatároztam, márpedig erőemelő leszek!

Szenzációs esztendő áll mögötted!

Ez az eddigi legsikeresebb évem, 8 versenyen vettem részt és ezeken 7 aranyat, 1 ezüstöt és 1 bronzérmet sikerült nyernem, de egyszer hoztam az abszolút kategóriát is a junior mezőnyben. A sikerem záloga alighanem az, hogy én akartam és akarok lenni az ország legjobb erőemelője, ez motivál edzésről edzésre. Különösebb titkom nincs, csak a kemény és alázatos munka, a tudatos és egészségcentrikus életmód.

Három országos csúcs fűződik a nevedhez.

Amikor utolsó éves ifi voltam, sikerült megdöntenem a 66 kg-os súlycsoportban a guggolás rekordot, ami 155,5 kg, ugyanezen a versenyen az összetett eredményt is, ami 450,5 kg. Idén, első éves juniorként a felhúzás országos csúcsot döntöttem meg a 74 kg-os súlycsoportban, 236 kg-mal, amely raw és ruhás rekord is egyben.

Mit jelent számodra, hogy csúcstartó vagy? 

Vegyes érzelmeket táplál bennem. Boldogságot azért érzek, mert abban a súly- és korcsoportban én tudtam a legnagyobb súllyal sikeresen végrehajtani a gyakorlatot. Némi félelmet pedig azért érzek, mert nem tudom, mikor lesz nálam egy jobb sportoló, aki megdönti… Persze, erre az lehetne a válasz, hogy akkor állítsak fel egy új rekordot, de hát azért ez nem olyan egyszerű…

Mi a legfontosabb?

A legjobbat kihozni magamból, és ha csak egy kicsivel is, de mindig túlszárnyalni az addigi legjobb teljesítményemet. Tudásom legjavából győzni, vagy emelt fővel beismerni, hogy aznap valaki erősebb volt, mint én. De legalább ilyen fontos a számomra, hogy új baráti kapcsolatokat építek ki a versenyeken. Érdeklődünk a másik iránt, megbeszéljük a felkészülésünket, tanácsokkal látjuk el egymást, szóval már nem is vetélytársak vagyunk, hanem cimborák, akik egymást buzdítják, hogy sikerüljön az adott gyakorlat. Kedvenc jelmondatom ez: Ha a világ ellened is van, és úgy érzed, mindenki átver, kihasznál, akkor jusson eszedbe, hogy a súlyok nem fognak hazudni, azok ott lesznek a teremben, hogy az ilyen napokon túllendítsenek.

Mit vársz 2020-tól?

November végén Európa-bajnokság lesz Varsóban, ott nagy formát akarok mutatni. Ezen felül, ha tudom tartani a 74 kilós súlycsoportot, akkor a felhúzás rekordomat és a guggolás országos csúcsot is szeretném megdönteni.

Honti Attila, a Vitalitás SE elnöke: A kitartás és a szorgalom idén az egyik legeredményesebb erőemelővé tette Krisztiánt, aki remélhetőleg jövőre a nemzetközi mezőnyben is bizonyíthatja majd a felkészültségét, ezáltal ismét lesz válogatott erőemelője a klubnak. Krisztián jó példa arra, hogy egy vékonyka fiúcska a sportolásnak köszönhetően hogyan válik országos csúcstartó erős fiatalemberré. Példaképként szolgálhat a mai fiatalságnak, nem a telefont kéne nyomkodniuk, hanem a vasat. 

(szilágyi)