Hármas évfordulóra szervezett megemlékezést a Tizenhatos Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport. A főszervezők mellett képviselteti magát a Magyar Honvédség, és civil résztvevők is csatlakoznak az emlékmenethez.

  • Immár harmadszor rendezzük meg az emléktúrát a Doni Hősök előtt tisztelegve, de megemlékezésre hívjuk az érdeklődőket az Ipoly-Garam menti harcok, valamint Vitéz Málnássy Ferenc tizenkét légi győzelmet aratott repülő ász halálának 75. évfordulója alkalmából is. A balassagyarmati koszorúzás ideje alatt egy nemzeti színre festett második világháborús gép emlékrepülése látható majd a város felett, végül a művelődési házban tudományos előadással zárjuk a programot – mondta Bakos Gyula, a Tizenhatos Honvéd Hagyományőrző Csoport vezetője.

Az idén a 22 km-es Szécsény-Őrhalom-Csitár-Patvarc -Balassagyarmat útvonalat választották a szervezők. A csatlakozni kívánók részére szombaton reggel 7 órakor szervezett különjárat indul Szécsénybe. A túra állomásain a hősök emlékének felidézése mellett teával, harapni valóval is fogadják a részt vevőket a települések vezetői.

A menet várhatóan 14 órakor érkezik Balassagyarmatra, ahol a Főplébánia Templom falán elhelyezett világháborús hősök emléktáblájának koszorúzására kerül sor. A részvevőket meleg ebéd várja a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, majd 16 órakor Kvitek Marián tart előadást, aki a Szent László Hadosztály Ipoly-Garam menti harcainak körében végzett kutatásának eredményeiről fog beszélni.

  • A második magyar hadsereg Donnál elszenvedett veresége a legnagyobb veszteségek közé tartozik. Szinte minden család talál doni hőst a felmenői közt. Ám míg az első világháború hősei bátran viselhették kitüntetéseiket, az országban sorra létesültek az emlékművek, és méltóképp meg tudtak emlékezni az elesettekre, addig a második világháború után, a szocialista berendezkedésben majdhogy nem bűnbakként kezelték a honvédeket. A második világháborús emlékművek zöme csak a rendszerváltás után került felállításra, ezért az emlékek is jócskán megkoptak az emberek tudatában. Ezért az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar királyi honvédek bátor és becsületes helytállására – összegezte a megemlékezés üzenetét Bakos Gyula.

(kanyó)