A Madách-ünnepség kísérő programjaként megnyílt a Horváth Endre-díjjal kitüntetett művészek kiállítása a Madách Imre Városi Könyvtár galériájában. A tárlatot Petró György szobrász nyitotta meg. A kitüntetéseket a Madách-ünnepség keretében Csach Gábor polgármester adta át. A 2020. év Horváth Endre-díjas művészei Mózer Erzsébet és Szenográdi Szabina.

Mózer Erzsébet Munkácsy-díjas grafikai restaurátor és grafikus művész, 1970-ben született Balassagyarmaton. Gyermekkorát Honton töltötte. A képzőművészet iránti érdeklődése már négyévesen megmutatkozott. 11 éves volt, amikor egy moszkvai nemzetközi rajzpályázaton negyedik helyezést ért el. 1984-ben, az akkor még Szántó Kovács János Gimnáziumban érettségizett. Közben Farkas András festőművész tanítványa volt 1989-ig. 1987-ben Az Ifjú Képzőművészek tárlatán munkájával első díjat nyert. 1991-ben került Budapestre a Szépművészeti Múzeumba. Ekkor már Szabó Piroska grafikus művész, majd Baráth Sándor és Topor András tanítványa volt. 1998-2003-ig folytatott tanulmányokat a Képzőművészeti Egyetem Tárgyrestaurátor papír-bőr szakán.  Közben elvégezte a Pannónia Filmstúdió kulcs és fázisrajzoló tanfolyamát Richly Zsoltnál. Többször járt hosszabb tanulmányúton Olaszországban Maceratában a Művészeti Akadémián, 2003-ban és 2004-ben. 2010-tól Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), 2017-től a Magyar Grafikusművészek Szövetségének.

2012-ben kezdte meg mesterképzésben tanulmányait a velencei Művészeti Akadémián grafika szakon, mestere Jacopo Abis volt, ahol 2014-ben grafikusművészi diplomát szerzett. Ugyanebben az évben kapta meg a Munkácsy–díjat. Hivatásában a grafikai restaurátori munka és a grafikusi tevékenység jól kiegészíti egymást. Képzőművészeti tevékenysége mellett meséket, novellákat és verseket is ír, melyek a kiállításokon kísérői képeinek.

Szenográdi Szabina festőművész Balassagyarmaton született. Gimnáziumi évei alatt kezdte művészeti tanulmányait: a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola rajztagozatának óráin Pénzes Géza festőművész, a Képzőművészeti Szabadiskola foglalkozásain Petró György szobrász volt a mestere. Érettségi után felvételt nyert az egri Eszterházy Károly Főiskola képi ábrázolás szakára, ahol festő szakirányos hallgatóként tanult. Ezután a németországi Regensburgba (Erasmus) és Berlinbe (DAAD) nyert ösztöndíjat, majd tervezőgrafikus mesterképzésen folytatta tanulmányait. Több egyéni és csoportos kiállítása volt, 2007-től rendszeres résztvevője a balassagyarmati Horváth Endre Galéria Nyári tárlatainak.

Az elmúlt években animációval kezdett el foglalkozni. A számos rangos díjjal elismert Ruben Brandt, a gyűjtő című mozifilmen háttérfestőként dolgozott.  Ezután további megbízások következtek háttérfestésre (Der kleine Rabe Socke, Toldi stb.), majd a Kecskemétfilm Városi legendák című sorozatánál  gyártásvezetési, koordinálási feladatokat is kapott. Még ekkor kezdte el a Mesharray Digital School concept art, azaz (filmes) látványtervezés képzését, amivel újabb kapuk nyílhatnak meg, az animációs filmek mellett élőszereplős filmek gyártás-előkészítésében való részvétel a következő szakmai kihívás.

Fotó: Sümegi Tamás