A Tragédia költőjének születésnapja alkalmából került megrendezésre a Nógrád Megyei Madách-ünnepség, melynek keretében sor került a Horváth Endre- és a Madách-díjak átadására.

A Madách-díj története 1964-re tekint vissza. A költő halálának 100. évfordulóján alapították a Madách-féle hagyomány életben tartásában, a megye kulturális-művészeti életében kiemelkedő tevékenység elismeréséül.

Az ünnepség a Köztársaság téri Madách-szobor koszorúzásával kezdődött.

A program részeként került sor a Madách Imre Városi könyvtárban az idei Horváth Endre-díjasok kiállításának megnyitójára. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaraterme adott otthont a fő programpontnak, a Madách-díjak átadásának.

Balla Mihály, országgyűlési képviselő köszöntője után Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat  Közgyűlésének elnöke tartott ünnepi beszédet. Dörner György színművész, érdemes és kiváló művész, az Újszínház igazgatója, valamint Koltai Róbert, Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész vették át a kitüntetéseket.

Az ünnepség keretében Csach Gábor polgármester átadta a Horváth Endre-díjat Mózer Erzsébet, Munkácsy-díjas grafikai restaurátor és grafikusművész, valamint Szenográdi Szabina festőművész részére.

Az ünnepi gálaműsorban közreműködtek Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Sipos Dávid, valamint Csernák János és Halaj Zsófia.

Madách Imre jogi tanulmányait a Pesti Egyetemen végezte, gyakornokként került Balassagyarmatra. Az ügyvédi vizsga letétele után dolgozott aljegyzőként, később táblabíróként, főbiztosként, az 1860-ban Nógrád megye választmányának tagja, majd a balassagyarmati választókerület országgyűlési képviselője. Kiváló szónok volt, nagyhatású beszédeivel, a közérdek szilárd elveken nyugvó szolgálatával és felkészültségével vívta ki kortársai tiszteletét. Már fiatal korától végzett szépírói tevékenységet, de igazi dicsőséget Az ember tragédiája 1862-es kiadásával szerzett magának. Arany János vezette be a Kisfaludy Társaságba, ahol tapsviharral köszöntötték. Az intézmény tagjai közé választotta Madáchot csakúgy, mint a Magyar Tudományos Akadémia. Az ember tragédiája talán a legtöbbször színpadra állított magyar költemény, világirodalmi szinten is a legismertebb alkotások közé soroljuk. Közel negyven nyelvre lefordították, de a mai napig születnek újabb fordítások.

Fotó: Sümegi Tamás