Több mint másfél évtizedes hagyomány, hogy januárban összejönnek városunkban Nyugat-Nógrád nemzeti érzelmű polgárai, hogy meghallgassák Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője évértékelő beszédét.

A Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány rendezvényén a szokásoknak megfelelően Házy Attila üdvözölte a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ teltházas publikumát, majd dr. Ádám György kuratóriumi elnök köszöntötte a megjelent polgármestereket, intézményvezetőket, cégvezetőket, civil szervezetek képviselőit, akik eljöttek meghallgatni, hogy Balla Mihály (FIDESZ-KDNP) honatya hogyan értékeli a magunk mögött hagyott esztendőt.

  • A körülöttünk lévő világ egyre nehezebb kihívásokkal állít szembe mindannyiunkat, olyan globális kihívásokkal, amelyek közvetlenül, vagy közvetve hatnak mindennapjainkra – kezdte mondandóját a képviselő. – Ezért elengedhetetlen, hogy legyenek erős helyi közösségeink, amelyek elsődleges feladatként biztonságot adnak tagjaik számára, és amelyeknek fontos a helyi identitás, a helyi és nemzeti kulturális értékek és hagyományok megőrzése.

Balla Mihály emlékeztetett, 2019-ben két választásra is sor került. Májusban európai kérdésekben hoztunk döntést, kik képviseljék hazánkat az Európai Parlamentben. Döntöttünk arról, egyfajta Európai Egyesült Államokat szeretnénk, vagy szuverén nemzetek erős együttműködő közösségét? A Fidesz-KDNP az utóbbi mellett állt ki, és a magyar választók is, hiszen a 21 magyar mandátumból 13-at a kormánypártok nyertek meg, így történt ez Nyugat-Nógrádban is. A választók megmutatták, hogy a migráció helyett a családok támogatását, a nemzeti szuverenitás megőrzését választják.

A második választás októberben volt, ahol a választók dönthettek az önkormányzatok vezetőiről, a polgármesterekről, és a megyei és kisebbségi önkormányzatok összetételéről. Nógrád megyében választók újra úgy döntöttek, hogy a Fidesz-KDNP szövetséget támogatják abban, hogy szolgálják a megyénkben élő embereket és településeinket a megyei közgyűlésben. Ez az eredmény is azt mutatja, hogy a vidék Magyarországa biztos támogatója a jelenlegi kormánynak és kormánypártjainak. A települési önkormányzati választások ettől kicsit színesebb képet mutatnak. Az tisztán kirajzolódott, hogy az ellenzéki pártok simán összeállnak egymással a Jobbiktól a DK-n át a Momentumig és MSZP-ig a hatalom megszerzése érdekében, ez a választás a különféle emberi magatartásokról is tanúsággal szolgált.

– Továbbra is kiemelt cél a munkahelyteremtés és az olyan fejlesztések támogatása, amelyek egyre inkább törekednek a minél nagyobb hozzáadott értékű termelésre – szögezte le a honatya -, továbbra is biztató jeleket tapasztalhatunk ezen a téren Nyugat-Nógrádban. Balassagyarmaton a MAHLE elindította az E-autó alkatrész gyártását.Bercelen a NIDEC Hungary mintegy 15 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre tavaly, a legmodernebb technológiával, szintén e-autóalkatrész gyártásban, és már tervezi az újabb fejlesztését. A szomszédságukban folyik a berceli ipari park kialakítása. Rétságon folyik a Flex Film 20 milliárdos beruházása. Több településen napelempark építés zajlik, pl. Balassagyarmat-Szügy térségében, de komoly érdeklődés van a szécsényi járás iránt is. Kiemelkedő gazdasági növekedést erősítő ágazat az építőipar. 2018-hoz képest 24%-kal nőtt az ágazat. Nógrád megyében jellemző munkalehetőség építőipari cégeknél dolgozni. Büszkék lehetünk arra, hogy a nyugat-nógrádi vállalkozások adják a megye export képességének 65%-t, a Balassagyarmat- Szügy és a Rétsági ipari övezetek. Ezekben a térségekben a legalacsonyabb a munkanélküliség, sőt munkaerőhiány is jelentkezett már. Jó lenne, ha a következő időszakban a bérek növekedése is dinamikusabb lenne. Meggyőződésem, a Nyugat-Nógrádi gazdasági eredményeknek is köszönhetően, Nógrád megye továbbra is biztosan megőrzi helyét az egy főre jutó ipari termelésben az országos középmezőnyben.

A Területfejlesztési Operatív Programoknak és a Magyar Falu Programnak köszönhetően a térség településein fejleszthetik a helyi szolgáltatásokat, a belterületi utakat, járdákat, a közösségi tereket, az egészségügyi alapellátást, az óvodáikat, falugondnoki hálózatukat. Ezeknek a programoknak nem titkolt célja, hogy a gazdaság munkahelyteremtési szándékai mellett olyan feltételek lehessen kialakítani településeinken, hogy a népességfogyás és az elvándorlás csökkenjen. Ehhez munkahelyekre, bölcsődére, óvodára, egészségügyi alapellátásra, iskolára és a helyi identitás erősítésére van szükség. A program a térségi közutak felújítására is ad lehetőséget.

A képviselő részletesen ismertette a Magyar Falu Programot is, amelyen összességében 2019-ben 1 milliárd 350 millió forintot nyert a térség.

  • Palócország fővárosa, Balassagyarmat, az elmúlt években történelmi fejlődésen ment keresztül – rögzítette a képviselő. – A térség gazdasági, kereskedelmi, oktatási, egészségügyi, központjaként, erős határmenti központi szereppel a megye éllovasává vált. A megye gazdasági életének központja, hiszen az itt működő cégek a megye exportjának a 48%-t termelik. Balassagyarmatra 4,8 milliárd forintnyi támogatás érkezett az elmúlt években, elsősorban a Területfejlesztési Operatív programnak köszönhetően. Balassagyarmat fejlődése örvendetesen töretlen, amelyben nagy szerepe van az elkötelezett városvezetésnek is.

Balla Mihály szólt az előttünk álló évek terveiről is. A Magyar Falu Program lehetőségeit minél jobban ki kell aknázni, a folyamatban lévő terület- és vidékfejlesztési projekteknek a végére kell érni, hiszen elindul a 2021-2027 európai uniós fejlesztési csomag előkészítése, amelyben továbbra is lesznek a vidéki települések számára elérhető támogatások. Külön fejezetet kellene nyitni a Magyar Falu Program és a Modern városok pályázatok mellett a kisvárosi programok számára, ezzel is növelve a vidék megtartó erejének lehetőségeit. Kiemelt feladatként kell kezelni az úthálózat fejlesztését.

  • Ezért is fogunk szokásunkhoz híven a térség polgármestereivel és intézményvezetőivel rendszeresen összeülni, hogy a térségi és mikro-térségi és települési tervekről együtt gondolkodjunk, és a lehetőségeinkhez mérten összehangoljuk a teendőinket – zárta mondandóját a térség honatyája. – Folytatnunk kell Nyugat-Nógrád fejlesztését, fejlődését szolgáló már jól bevált közös munkánkat. Ez sok energiát fog igényelni mindannyiunk részéről, de már tapasztaltak vagyunk ezen a téren. Úgyhogy Hajrá Balassagyarmat, Hajrá Nyugat-Nógrád!

(szilágyi)

Fotó: Sümegi Tamás