Nem mindennapi elismerés: a Magyar Triatlon Szövetség Életmű Díját vehette át Sztancsik József, a népszerű Dodó.

Hány éve is már?

Harmincnégy, gyakorlatilag a kezdetétől! Aktív  alakítója voltam a szövetség megalapításának, a sportág népszerűsítésének, de mi írtuk az első szabálykönyvet és tettünk bírói vizsgát, aztán három évtizeden át bíráskodtunk számos nemzetközi versenyen és magyar bajnokságon, diákolimpián, az ország minden részén. Mindenképpen ezt lehetett nevesíteni életműként, hiszen a bíráskodást 2 éve befejeztem, a versenyrendezésben még van pár évem, kb. 30, de erről nincsen hivatalos papírom…

Hogyan fogadta? 

Igazából nem is értettem!  Azután végig gondoltam, hogy mi minden van a hátunk mögött, valóban többes számban, mert a sors ugyan nekem adta a lehetőséget, hogy a folyamatosságot képviseljem ez ügyben, de igazából tényleg sok partnerrel, segítővel húztuk le ezt a 34 évet! Sikerült olyan törzsgárdát kialakítani, ebben benne van a szűkebben-tágabban értelmezett család is, amire támaszkodhattam. Akik a város életében is képviselik azt az általam kedvelt mentalitást, hogy ne csak dumáljunk, csináljuk is meg! Ennyi idősen az emberben persze ott motoszkál, hogy előbb-utóbb csak abba kell hagyni, életmű díjat is olyankor adnak, mikor már… Igen ám, de ez rám nem vonatkozik! Úgy gondolom, ez kötelez a továbbiakban is. Másrészt nagyon megtisztelő, hogy olyan emberek, akik jószerivel “csak” a munkámat ismerik, így jutalmazzák. Nagy megtiszteltetés!

A legnagyobb siker? 

A Magyar Triatlon élet alakítása valóban nagy sikertörténet. 30 év alatt a semmiből eljutni idáig, az nagyon komoly dolog. Hogy folyamatosan a 34. évben fogjuk megrendezni a Palóc Triatlont, amely már régóta része a város életének. Hogy edzőként és sportolóként sikerült olyan mentalitást adni sok-sok embernek, hogy a kemény és folyamatos munka az alapja minden eredménynek és a sok fogösszeszorítás adhat alapot a mosolygásra is. Nem akarok senki kiemelni, Musszer Roni EB-eredményei, Kovács Laci elindítása, Fenyvesi Peti olimpiai szereplése, Rózsa Balázs eredményei, Schucmann Eszter diákolimpiai győzelme, mind nagy siker.

Idei célok?

A már “bejáratott” rendezvények (Triatlon, Mozdulj Gyarmat, Duatlon) színvonalának permanens javítása. Az új lehetőségekkel való gazdálkodás, a vízitúra “bejáratása”. Az idénre tervezett Nagy Túránk pedig Versailles-be, a Trianon emlékszobához lesz, méghozzá bicajjal!

(szilágyi)