Tizedik alkalommal 110 résztvevő elevenítette fel a balassagyarmati csehkiverők segítésére, Magyarnándorból elinduló honvédek és polgárok útját. Baráti hangulatú túrával és ünnepélyes megemlékezésekkel idézték fel a résztvevők a 101 évvel ezelőtti események hőseinek alakját.

A Legbátrabb Város Emléktúra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselőinek szervezésében évente kerül megrendezésre. Tíz éve Dobrocsi Lénárd ötletéből kiindulva kettős céllal járják végig a húsz kilométeres távot a túrázók: fenntartani a csehkiverés emlékezetét és hírül vinni a hősiesség példáját szerte az országban. Az idén többek között Szombathelyről, Győrből, Székesfehérvárról, Balmazújvárosból vagy Miskolcról érkeztek résztvevők.

A megemlékezés szombat reggel vette kezdetét a balassagyarmati vasútállomáson. Magyarnándorban Schmiedt Károly polgármester köszöntése után az Önkormányzat dolgozói megvendégelték a résztvevőket. Balassagyarmaton a Hősök temetőjében Barcsa-Turner Gábor, a HVIM társelnöke, a főtéren pedig Dobrocsi Lénárd, az emléktúra elindítója mondtak beszédet.

  • Az emelkedett hangulat bizonyítja, hogy a résztevők megértették ennek a tettnek a jelentőségét, ugyanis a csehkiverő hősök nemcsak a külső ellenséggel szálltak szembe, de az akkori rendszerrel is dacolniuk kellett. Minden évben nagy öröm, hogy az ország számos pontjáról csatlakoznak hozzánk, akik aztán személyes élményből merítve adják tovább a balassagyarmatiak bátorságának hírét. Ezen túl külön örömmel fogadtuk, hogy fiatalodott a korosztály. Látjuk, hogy van utánpótlás a hagyomány fenntartásában – összegzett Horváth Gábor szervező.

(kanyó)