Megnyitja kapuit Nógrád megye első mozgásfejlesztési központja. A fejlesztő centrum fogyatékossággal élő gyermekek részére nyújt segítséget gyógytornászok, konduktorok, orvosok vezetésével.

A foglalkozások március 1-jén kezdődnek.  Első lépésben Dévény-terápiára, valamint kiscsoportos gyermektornáztatásra lehet jelentkezni.

A kifejezetten erre a funkcióra átalakított, Deák Ferenc utca 10. alatt található épületet a LéleKzet Alapítvány ajánlotta fel szívességi használatra az Egészségesebb Nemzedékekért Egyesület részére. Az épületben négy foglalkoztató, valamint közösségi helyiség, akadálymentesített mellékhelyiségek kerültek kialakításra.

– Az úgynevezett „lökésterápiát”, intenzív mozgásterápiát szeretnénk meghonosítani a megyében – mondja dr. Tibay Ákos, az Egészségesebb Nemzedékekért Egyesület elnöke. – Ilyen szolgáltatásért Budapesten 100-150 ezer forintos heti költséggel kell számolniuk a szülőknek. Egy kéthetes, másfél-kéthavonta ismétlődő terápia óriási anyagi terhet jelent. Ezt próbáljuk egyrészt közel hozni, másrészt elérhetővé tenni. Szolgáltatásainkkal a határon túli települések fogyatékkal élő gyermekeit is megcélozzuk. A balassagyarmati fejlesztő centrum azok számára is elérhetővé teszi majd a foglalkozásokat, akiknek a családja ezt nem engedhetné meg magának, de a szülők számára lelki támogatást is nyújtunk majd pszichológus kolléga által.

A Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével kötött megállapodás értelmében a szállításban segítséget kapnak a rászoruló nógrádi gyerekek. A tervek szerint a későbbiekben ez a támogatás oly módon bővül, hogy a terápia költségeit is adományként tudja majd rendelkezésre bocsátani az Egyesület. Gyógyászati segédeszközök és orvosi vizsgálat is a szolgáltatások részét képezik, de a tervszerű bővítéshez további szakemberekre is szükség lesz.

Az Egészségesebb Nemzedékekért Egyesület március 28-án rendez jótékonysági bált a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, melynek bevételét az eszközpark fejlesztésére fordítják.

(kanyó)