Negyed évszázada kezdődtek az őrült futamok a Szaharában, ahol 240 kilométeres önellátó futással tette le a névjegyét, innentől pedig nem volt megállás: sífutás Alaszkában, futás a Yukon mentén, kerékpározás a marokkói sivatagban, jéghideg túra Lapföldön, expedíció a malajziai esőerdőben és a bolíviai sósivatagban. Kovács Laci, a népszerű extrém sportoló most újabb nagy dobásra készül.

A Bátrak Úszása harmadik felvonásán ismét Palóc Rozmár volt január végén, de már október óta készül az új kihívásra. Ezúttal Norvégia északi részére utazik, ahol 7 nap alatt 7 fjordban illetve gleccsertóban merül vízbe. A jégtáblák közötti karcsapások hozzá méltó feladatot jelentenek majd.

Az időpont még kérdéses, március vége vagy április eleje, de az már eldőlt, ezúttal nem egyedül, hanem két kísérővel kel útra. További érdekesség, hogy az élő vizek védelmének jelszavával dokumentumfilm is készül a szokás szerint elképesztő kalandról.

Az edzések a szükséges nyíltvízi úszások mellett napi 1-1,5 órás futással telnek, többnyire mezítláb, szigorúan rövidnadrágban és pólóban, természetesen mínusz 5 fokban is, így aztán életre szóló élményt jelent azoknak a gyanútlan civileknek, akik épp arra járnak.

A norvég küldetés már csak azért sem veszélytelen kirándulás, mert arrafelé ilyenkor ébredeznek téli álmukból a medvék, ezért pedig felettébb morcosak és fenemód éhesek.

Ez sem lesz rossz móka! – summázza a rá jellemző csibészes mosollyal az újabb őrült futamot Laci.

(szilágyi)

Fotó: Wachtler Sára