A pánikkeltéstől a bagatellizálásig széles skálán terjed a koronavírussal kapcsolatos média megjelenések üzenete. Szinte percenként látnak napvilágot a témával kapcsolatos hírek, álhírek, manipulációk, találgatások és próféciák.  Városunk szülötte, Magyar Róbert – nemzetközileg elismert kommunikációs szakember, a több szakmai díjjal kitüntetett North Head vezetője – közvetlenül Pekingből osztja meg velünk következtetéseit a járvány kirobbanásával és a vírushelyzet nyomán kibontakozó folyamatokkal kapcsolatban.

Szakértői szemmel hogyan értékeli a helyzetet?

Úgy gondolom, hogy egy komoly egészségügyi, de nem katasztrófahelyzettel állunk szemben. Azonban hogy először politikai oldalról közelítsük meg a dolgot, a kínai vezetés két problémát kreált a koronavírus kezelésével kapcsolatban. Az egyik, hogy nem mozdult elég gyorsan a vuhani városvezetés a probléma feltárására és megfékezésére, a másik, hogy amikor viszont megmozdult a központi kormány, pánikot keltett mind belföldön, mind külföldön. Bár utólag könnyű okosnak lenni, de ma már bizonyítottnak tűnik, hogy a vuhani helyi vezetés politikai okokból kifolyólag lassan reagált, és nem akarta megzavarni a holdújév ünnepeinek politikai eseménynaptárát egy baljós helyzet nyilvánosságra hozásával. Ezért a helyi vezetés előbb-utóbb felelősségre lesz vonva, a politikai nyomás alulról akkora, hogy ennek meg kell történnie.

A kínai központi vezetésnek több fontos prioritása van: a vírus megfékezése, a betegek és halálos áldozatok számának minimalizálása, a társadalmi nyugalom megőrzése, a gazdasági folyamatok pályán tartása, illetve a központi politikai hatalom megerősítése. Ma még nem teljesen világos, hogy milyen döntési folyamatok eredményeként, de sajnos nem sikerült a politikai döntéshozóknak egyensúlyban tartaniuk ezeket az egymással sokszor ellentétes irányba mutató tényezőket. Bár a vírus veszélyessége nem volt teljesen egyértelmű, olyan drasztikus döntéseket hoztak Vuhan város és Hopej tartomány lezárásával, melyek pánikot keltettek, és a normális gazdasági folyamatokat, mind Kínában, mind külföldön, ellehetetlenítették. Még ma is, amikor már nyilvánvaló, hogy ez az új koronavírus nem jelent komolyabb veszélyt az emberek 99%-ra, a kormány képtelen, leginkább politikai megfontolásokból, enyhíteni a drasztikus szabályokon, mert akkor világossá válna, hogy a korábbi döntések népegészségügyi szempontok alapján nem állják meg a helyüket. Ennek azonban súlyos következményei vannak. A belföldi gazdasági növekedés lassulása, a termelés és fogyasztás visszaesése, komolyabb esetekben életmentő gyógyszerek, más áruk és szolgáltatások hiánya, illetve dolgozók elbocsátása és cégek csődbemenetele. Külföldön is súlyos következményei lesznek a helyzetnek a termelési és ellátási láncban keletkező problémák, a kínai turisták elmaradása és a kínai piacra irányuló import várható csökkenése miatt. A központi kormány felelősségre vonása azonban nem valószínű – erre ma Kínában nincsen politikai mechanizmus.

Mit mutatnak a számok?

A pekingi idő szerinti reggeli (február 8.) jelentések alapján, 34 ezer fertőzött, 27 ezer fertőzésgyanús beteg, 2060 kórházból kiengedett gyógyult beteg és 723 halálos áldozat van, és Kína minden tartománya érintett. A kínai kormány és hivatalos média óránként jelent a helyzetről, és ehhez a közösségi médiát is ügyesen használják. Azonban valószínű, hogy a fertőzöttek száma jóval magasabb, akár tízszerese is lehet a számon tartott betegeknek, mivel a vírus okozta betegség lefolyása a legtöbb embernél egy enyhébb megfázáshoz hasonló, így sokan valószínűleg nem is mennek orvoshoz. Minden egyes halálos áldozat tragédia önmagában, és nem szabad bagatellizálni a betegek és áldozatok szenvedését. Az a legfontosabb, hogy a vírushelyzet minél előbb kezelhető legyen. Azonban csak az arányok értelmezése végett: ha a fertőzöttek száma már félmillió ember lenne Kínában, még akkor is csak a lakosság 3.5 tízezrelékét (vagyis a lakosság 1 százalékának 3.5 százalékát, minden 10 ezer emberből csak 3 és fél embert) érintené a vírus. Jóval kevesebbet, mint a minden évben pusztító influenzajárványok.

Milyen a közhangulat Pekingben? Félnek az emberek?

Peking a holdújév ünnepségei miatt január 24. és február 2. között kiüresedett. Ez teljesen normális, minden évben megtörténik. Azonban az ünnepeket követően, a helyi kormány utasításait követve, a legtöbb cég csak otthonról dolgoztatja munkásait. A boltok, az éttermek, a mozik és az edzőtermek továbbra is zárva tartanak. Így a város továbbra is üres. A kormány utasításait mindenki követi, még akkor is, ha esetleg azoknak a hasznossága (mint például, hogy az utcán mindig hordjanak szájmaszkot) erősen megkérdőjelezhető. Az emberek többsége egyetért a szabályokkal és bízik az intézkedésekben. Viszont a probléma az, mint fentebb említettem, hogy a szakértői véleményeket esetenként elnyomják a politikai megfontolások. Pánik nincs. Az emberek persze óvatosak, de úgy látom, lassan egyre többen ráébrednek, hogy a fizetések és a munkahelyek is veszélybe kerülhetnek rossz politikai döntések miatt.

Az utcák szinte teljesen kihaltak…

Ez így van. Normális esetben, tavalyi hivatalos adatok alapján, az ünnepek alatt körülbelül a lakosság egyharmada kel hosszabb-rövidebb útra, családot látogatni, pihenni. Ilyenkor a városok üzleti negyedei kihalnak. Ugyanakkor a turisztikai látványosságok rendkívül népszerűek. Azonban az idén a turistalátogatások Pekingbe és más nagyvárosokba elmaradtak. Ez gazdaságilag nagyon komolyan érinti a szórakoztató és vendéglátóipart. Esetenként 5-10% kiesést is jelenthet a cégek éves bevételéből.

Mennyire szövi át a mindennapi kommunikációt a vírushelyzet? Van a közvetlen környezetében fertőzött beteg?

Természetesen állandó beszédtéma. De szerencsére az ismerőseim között nincsen senki, aki hivatalosan fertőzött. Persze a fentebb említettek alapján az sem kizárt, hogy valaki az, vagy az volt, csak nem is gondolta. Most mindenki jobban odafigyel az egészségére, mint máskor.

Fontolóra vette esetleg a hazautazást?

Nem gondolkodom a hazautazáson. A fertőzés veszélye elenyésző, egy repülőn nagyobb lenne az esélye, mint pekingi otthonomban vagy akár az utcákon. De még ha meg is betegednék, kisebb tünetektől eltekintve, nem hiszem, hogy problémáim lennének, mert semmilyen krónikus betegségem vagy immunrendszeri problémám nincs. Betartom az általános szabályokat: gyakori kézmosás, egészséges életmód…

Hogyan éli meg ezt az időszakot?

Dolgozom, a cégemet és kollégáimat irányítani kell. Segítem őket, hogy ügyfeleinknek a lehető legjobb szolgáltatást biztosíthassuk a jelenlegi helyzetben is. Naponta több telefonos megbeszélést tartunk, és sokat tárgyalunk az ügyfelekkel is arról, hogyan biztosítsák a saját cégeik működését és kommunikáljanak a kínai emberek és kormány számára nyújtott segítségnyújtásukról, támogatásukról, vagy éppen arról, hogy ők hogyan kezelik a jelenlegi krízishelyzetet. Az úgynevezett kríziskommunikáció a cégem egyik legfontosabb szolgáltatása.

Én is, mint mindenki, azt remélem, hogy hamarosan kisüt a nap, elkezd melegedni az idő, kirügyeznek a fák, és a hideggel együtt a vírus is fogát veszti.

Tehát van okunk az optimizmusra?

Mindezek az én személyes következtetéseim a jelenleg elérhető információk alapján, és bár remélem, hogy nem így lesz, de elképzelhető, hogy az elemzésem mégsem helytálló. Előfordulhat, hogy a helyzet rosszabbra fordul egy vírusmutáció kapcsán, vagy azért, mert több, esetleg eddig titkolt, negatív információ csak ezután kerül majd napvilágra. Ugyanakkor, én „félig teli pohár” szemléletű ember vagyok, és úgy érzem, a helyzet nem annyira borús, mint ahogy azt sokan látják.

A North Head, a maga területén Kína egyik legmeghatározóbb vállalkozása, kutatásokon és elemzéseken alapuló stratégiai szaktanácsadást végez cégek, non-profit szervezetek, illetve kormányok (köztük például az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Indonézia kormánya) számára. Hosszabb-rövidebb távú kommunikációs stratégiákat készít ügyfelei számára, illetve szervez rendezvényeket, segíti sajtókapcsolataikat Kínában és Ázsia más területein is.

Kanyó Kinga

Fotó: Magyar Róbert