Egy napra ideiglenesen lezárták a Palóc Ligetet. A legutóbbi viharos erejű szél a szélsőséges időjárás okozta veszélyekre fokozottan hívja fel a figyelmet.

  • Február 11-én az orkán erejű szél száraz ágakat tört le a Palóc Ligetben, ezért óvintézkedésből ideiglenes lezártuk a veszélyes területet. Erős szélben a magasra nőtt fák koronájának hatalmas kilengése van, ezért ilyenkor a fás-erdős területeket el kell kerülni – figyelmeztet Dénes Andrea, parkfenntartás-vezető.

A Palóc Liget több fája százhúsz éves, de ettől idősebb példányok is lehetnek köztük. A 3,7 hektáron elhelyezkedő 461 fa állománya esztétikai, történelmi és ökológiai jelentőséggel egyaránt bír.

  • A célunk az, hogy a védettség alatt álló területen minél tovább megtartsuk a fákat, ennek érdekében fasebészeti és faápolási eljárásokat alkalmazunk. Ugyanakkor negyvennégy jelölt fa kivágásra vár, hiszen vad, invazív fajok vagy ökológiai értékkel már nem bíró, koronáját, vázát vesztett, beteg és korhadt példányok is találhatók a területen – tette hozzá a szakember.

A fák kivágására az ősszel induló Zöld Csiga projekt keretében kerül sor, de ezzel együtt az állomány fölfrissítése is megtörténik.

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás