Hordozóeszközöket kapott a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet Csecsemő- és Gyermekosztálya. A rugalmas kendő és a mei tai típusú hordozó nagy segítséget nyújthat a születés utáni alkalmazkodás vagy a gyógyulás időszakában.

Az eszközöket Várhidi-Fajszán Anna, a Balassagyarmati és a Fóti Hordozó Klub vezetője adta át bemutató keretében. Az érdeklődők elméleti és gyakorlati ismertetést kaptak a hordozás szabályairól, technikájáról, az eszközök típusairól, használatukról.

  • Az érdeklődők figyelmébe ajánlottam többféle eszközt, melyek hatékonyan megtámogathatják a kórházban töltött időszak kihívásait. Ezek közé tartozik a kenguru-módszer, mely a születés pillanatától otthonosabbá teszi a külvilágot a csecsemő számára, és nagy hatékonysággal alkalmazzák például koraszülöttek segítésében. Az adományozott rugalmas kendő hét kilogramm súlyig használható, ez támogatást adhat például a szoptatásban. A mei tai, ázsiai típusú hordozó, mely akár másfél éves korig használható, a lázcsillapításban nyújthat majd segítséget – mondta Várhidi-Fajszán Anna, hordozási tanácsadó.

Szakemberek szerint a hordozás, a test-test kontaktus mellett szóló legfontosabb érvek közé tartozik, hogy szabályozza a baba szívverését, légzését és testhőmérsékletét. Lerövidíti a születés utáni kinti léthez való alkalmazkodás idejét, támogatja a szoptatás megkezdését, fenntartását, serkenti a tejtermelődést. Erősíti a baba immunrendszerét, ezzel csökkenti a fertőzési kockázatokat. Tökéletesíti az emésztést, segíti a súlygyarapodást. Hozzájárul a baba kiegyensúlyozottságához, erősíti a kötődést. Az anyának nagy segítséget ad a szülés utáni depresszió leküzdésében. Támogatja a baba agyfejlődése szempontjából megfelelő alvásciklust, gyorsítja az agy növekedését, valamint támogatja a kognitív érést.

(kanyó)