Éjszakába nyúló előadások, felszabadító baráti beszélgetések, színházi hangulat töltötte be a Mikszáth Kálmán Művelődési Központot a hétvégén. Véget ért a XXXVII. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok.

Szinte minden előadáson teltházas érdeklődés fogadta a fellépőket, de a délelőtti szakmai műhelybeszélgetéseket is élénk figyelem kísérte, hisz nemcsak a fesztiválozók, de a színjátszás helyi szerelmesei is kíváncsiak voltak a zsűri részletekbe menő, tanító célzatú észrevételeire.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében, a Magyar Színjátékos Szövetség együttműködésével és Balassagyarmat Város Önkormányzatának támogatásával kétévente kerül megrendezésre az élvonalbeli nem hivatásos színtársulatok fesztiválja.

A péntek délutáni nyitó gálán Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságának vezetője és Nagyházi Béla, a házigazda Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója mondtak köszöntőt.

A rendezvényt Csach Gábor polgármester nyitotta meg.

  • Már a péntek esti záró előadás megrendítő hatást tett a közönségre. Balla Richárd agilis színjátékával másfél órán át egyedül képes volt úgy megtölteni a teret, olyan lelki-érzelmi hullámzást gerjesztett, hogy azzal nemcsak a közönség, de a zsűri elismerését is vitathatatlanul kivívta. A tatabányai Orfeusz Társulat szenzációs hangulatú, vidám előadással ajándékozta meg a nézőket. Felkavaró élményt nyújtott a Reménytelen Konvoj Társulat Orgia című előadása, mely az 1944-es budapesti hungarista-nyilas túlkapásokat dolgozta fel. Elismerésre méltó alakítást nyújtott Fodor Katalin az inárcsi KB35 Társulat Kinőttem! című darabjában, mely egy fiatal lány nővé érését mutatja be. De emlékezetes volt a Trainingspot Társulat 4×100 című előadásának egyik mellékszereplője is, aki törött kézzel volt kénytelen hitelesen eljátszani a masszőrt – idézi fel a fesztivál feledhetetlen pillanatait Hegedűsné Jusztin Gizella, szervező.

A vasárnapi záró ceremónián Regős János, zsűri tag, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke külön köszönetét fejezte ki a balassagyarmati szervezők kifogástalan munkájáért. Átadásra kerültek a minősítő oklevelek, melyek mellé minden társulat átvehette Jagyutt Péter cukrászmester Civitas Fortissima emléksüteményét is. A zsűri elnöke, Asher Tamás, Kossuth- és Jászai-díjas rendező, rövid értékelését követően került sor a fesztivál eredményhirdetésére. A díjakat Csach Gábor polgármester adta át.

A fesztivál fődíját a tatabányai Orfeusz Társulat vette át A kölcsönkért gyufa című előadásért. Díjat nyert a Rév Színház Pillangó című produkciója. Ígéret díjban részesült a Reménytelen Konvoj Társulat Orgia című előadásáért. Kiemelkedő társulati munkáért díjazta a zsűri a győri Rév Színház 146 nap című eladását. A legjobb női, illetve legjobb férfi alakításért odaítélt díjat Fodor Katalin (Kinőttem!) és Balla Richárd (Pillangó, 146 nap) vették át. A legjobb mellékszereplőnek járó elismerést Boros Ádám érdemelte ki a 4×100 című darabban nyújtott teljesítményéért.

  • A fesztiválozók megfogalmazták, hogy nagyon szép emlékekkel távoznak, és azon igyekeznek, hogy két év múlva is itt lehessenek, ugyanis a gyarmati ISZN-en való részvételnek presztízs értéke van. Ez egyrészt a 60-as évekre visszanyúló értékes múltnak, másrészt a komoly szakmai műhelymunkának, harmadrészt pedig annak köszönhető, hogy a Balassagyarmaton való bemutatkozás számos művész esetében a profi karrier megalapozásának tekinthető. A fesztiválra való bejutás fontos cél az amatőr társulatok körében – mondta Jusztin Gizella.

A hagyományokhoz híven idén is a Fesztivál Szelleme bocsátotta útjukra a résztvevőket: „Két év múlva újra ugyanitt ISZN!”

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás