Ma, azaz február 26-án, hamvazószerdával indul a nagyböjt, a húsvét előtti negyvennapos időszak. A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő húsvét a keresztények legjelentősebb ünnepe, amelyre a böjti időszak készít föl bennünket. De mit jelent ma a böjt, mit ehetünk ilyenkor és hogyan tartsuk azt be?

A böjt régi-új lelki „program”, amely a test és lélek együttes megtisztulását szolgálja. De nem csupán magunkkal foglalkozunk ebben a 40 napban, hiszen az adakozás, a másokkal való jócselekedet ugyanúgy elengedhetetlen részét képezi a böjtnek, ahogy az imádság és a testi önmegtartóztatás, amivel kapcsolatban az Egyházi Törvénykönyv az alábbiakat írja elő:


•    Hamvazószerdán (idén február 26.) és nagypénteken (április 10.), hasonlóan az év összes péntekjeihez, hústilalom van 14 éves kortól. Ehhez a két naphoz szigorú böjt tartozik (háromszori étkezés, és egyszeri jóllakás) a 18-60 év közöttieknek.
•    Aki beteg, annak nem kell böjtölnie, de pl. szenvedéseinek elfogadásával és felajánlásával bekapcsolódhat az Egyház böjtjébe.
•    A böjti szabályok alól kivételt képeznek az utazók, de a nagypénteki böjt még nekik is kötelező
•    Az alkohol, a cigaretta, a tévénézés vagy az internethasználat elhagyása jó hatással van a lélek összeszedettségére.

Magyarország római katolikus nemzeti kegyhelyén, Mátraverebély-Szentkúton lehetőség van az elcsendesedésre és a Húsvét mélyebb megélésére is, a ferencesek által szervezett lelkigyakorlaton, április 10. és 12. között. A Szent Háromnap a misztikum teljesebb átélését, a szeretetre való ráhangolódást segíti.