„Mert Isten, aki a kivágott csonkból termőfát tud növeszteni újra, nem hagyja elveszni a népeket sem, akik benne hisznek” – ez a felirata a trianoni emlékfának, melyet Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze ültetett el a Hunyadi utca torkolatánál lévő parkban.

A Nemzeti Színház Trianon 100 rendezvénysorozatának mai eseménye délelőtt vette kezdetét. A Tizenhárom almafa című Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva a színház kertjében ültettek el a teátrum művészei egy őshonos almafa oltványt, majd kocsiba ülve az ország tizenkét határ menti településére látogattak, ahol szintén elültettek egy-egy kis fát.

Ennek apropóján látogatott városunkba Bánfalvi Laura, operatív marketing és kommunikációs vezető, valamint Bakos-Kiss Gábor színművész, a Nemzeti Színház munkatársai.

  • Az almafa összetartozásunkat szimbolizálja, azt, hogy senki nincs egyedül, mert együtt emlékezünk. A trianoni tragédiáról a kortársak azt gondolták, hogy a pusztulást jelenti. De száz év után is él a magyar szó az elcsatolt területeken, hiszen ez a kis nép életre ítéltetett. Ezért Trianon ma nem csupán a veszteségeket jelenti, hanem hitforrásként is szolgálhat minden magyar számára: a nagy tragédia után is vagyunk, létezünk – fogalmazott a színművész a megemlékezésen.

Az említett Wass Albert-regénybeli Pónyik-almafa egy oltványát a Tündérkert mozgalom vezetője, a Kárpát-medencei őshonos gyümölcsfajtákat évtizedek óta gyűjtő Kovács Gyula erdész adományozta a Nemzeti Színház kezdeményezésére. Az oltványt a Gamesz dolgozói fogadták örökbe ünnepélyes keretek között.

  • A mai kor történészei szerint létezik székely-palóc rokonság, szövetség. A közös gyökereken túl létezik a két népcsoport történetében párhuzam, sajnos nagyon is fájdalmas párhuzam. Az országcsonkolás fájdalmát egyaránt átélték a székelyek és palócföldi elődeink is. Ez a csemete erdélyi gyökérzettel palóc földbe ültetve a város több száz történelmi emlékezetű fájával szövetségben fogja megalkotni azt a csodakertet, amelynek ágai egybecsavarodnak, gyökerei összefonódnak. Ezzel az örökbefogadással tanúbizonyságot teszünk a székelyek és palócok között fönnálló ősi szövetségről, megerősítjük rokoni kötődésünket – mondta a Gamesz képviseletében Gaál Dénes, igazgató.

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás