Tavasztól nyárig minden héten előzenei koncerteken vehetünk részt, a tervek szerint. A klasszikus zene, jótékony hatásai mellett, nagyszerű közösségi élményeket kínál.

Az új komolyzenei TérZene Program a Nemzeti Filharmónia és az EMMI közös projektjeként tavaly októberben, a zene világnapján indult el, s idén tavasszal, a jó idő beköszöntével, remélhetőleg, kiteljesedik. A projekt célja, hogy a társadalom szélesebb rétegei számára népszerűsítse a komolyzenét, így a köztereken a klasszikusok közösségi élménnyé válhatnak.

A program szerint tizenhat alkalommal, várhatóan pénteki napokon, a Főtéren kerülnek megrendezésre a TérZene koncertjei. Minden bizonnyal különleges élményekben lesz része a városi közönségnek, ezt már az első két fellépő alapján előre jelezhetjük – mondta Nagyházi Béla, szervező, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója.

Elsőként, március 13-án pénteken 14.30-kor, a Four Bones Quartet lép színpadra Balassagyarmat főterén. A harsonakvartett, mint formáció, nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is igazi kuriózumnak számít, produkcióikkal 2003-as fennállásuk óta a világ számos országában adtak már teltházas koncerteket. A kvartett repertoárja széles skálán mozog: a korai reneszánsztól az ismert klasszikusokon át a mai kortárs zenét egyaránt megszólaltatják, népszerű művekkel és könnyebb melódiákkal is találkozhatunk.

A következő programpont március 20., ekkor a Heavy Brass Guys Tuba Quartet mutatja be sokoldalú és széleskörű repertoárját. A klasszikus zene mellett jazzt, filmzenét, népzenei és könnyűzenei feldolgozásokat is hallhat majd a közönség.

A március 13-án induló www.terzene.hu oldal folyamatosan frissülő információkkal szolgál a fellépőkről és az időpontokról, helyszínekről. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ webes felületein naprakész információk találhatók a balassagyarmati alkalmakról.

(kanyó)