A miniszterelnök a kormányülés szünetében húsbavágó döntésekről számolt be: például semmilyen hitelt nem kell fizetnie senkinek sem az év végéig.

Ez a hetedik nap: a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét napban megszerveztük Magyarország kollektív önvédelmét, a kollektív védekezést a világjárvánnyal szemben – fogalmazott Orbán Viktor.

A járványügyi és egészségügyi döntések után gazdasági döntések is születtek, a világjárvány nem csak az emberek egészségét – bár az a legfontosabb – , hanem a munkahelyeket is veszélyezteti – mondta a kormányfő.

Az első döntések a következők:

A magánszemélyek és vállalkozások a mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.

A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et, a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizálják.

A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítás szektoraiban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettsége teljes egészében elengedésre kerül, a munkavállalók járuléka jelentősen csökken június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettsége június 30-ig elengedésre kerül. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulás is elengedésre kerül június 30-ig.

Döntéseket hozott a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

A kormányfő a következő napokban további intézkedéseket fog ismertetni.