Börtönbüntetés az indítvány állatkínzás és más bűncselekmények miatt.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség egy 43 éves férfi ellen emelt vádat, aki – más cselekményei mellett – kegyetlen módon tartotta kutyáját, a bánásmód pedig az állat pusztulásához vezetett.

A vádlott a bátonyterenyei háza mögötti területen tartott egy három éves keverék kutyát. A férfi a leromlott egészségi állapotú ebet az udvarban láncon tartotta, a lánc 2019 decemberétől a kutya nyakán úgy volt rögzítve, hogy annak pusztulását okozta.

Az állat elpusztulását a szoros lánc által okozott sérülések okozták, mert az hosszan tartó fojtást eredményezett a nyakán, ahol emiatt először kisebesedett a bőr, majd 40-50 nap után a szorító hatás miatt az állat keringési rendszere – jelentős szenvedések után – összeomlott.

A vádlott cselekményével az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény állattartóra vonatkozó, a jó gazda gondosságát és felügyeleti kötelezettségeit, gondozási, felügyeleti, ellátási kötelezettségeit előíró szabályait megszegte, mellyel az állat hosszan tartó, indokolatlan szenvedését és életének kioltását okozta.

A férfivel szemben az ügyészség különös szenvedést okozó bánásmód alkalmazásával elkövetett állatkínzás bűntette miatt emelt vádat, ezen kívül – más cselekményei okán – garázdaság, lopás és testi sértés miatt is.

A férfit korábban már ítélték felfüggesztett szabadságvesztésre, az ügyészség vele szemben most halmazati büntetésként végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását és a közügyektől eltiltását indítványozza, valamint a bűnügyi költségeket is ki kell fizetnie.