A polgármesteri felhívás negyedik napján a Városházán találkoztak az önkéntesek: az első körben hetvenen jelentkeztek segítőnek.

Az önkéntesek napokon belül munkába állnak, elsősorban azon idősek, betegek és karanténba helyezett gyarmatiakat fogják élelmiszerrel, gyógyszerrel ellátni, akik erre rászorulnak, illetve ezt igénylik.

Az önkéntesek munkába állásuk előtt részt vesznek munkavédelmi oktatásban, orvosi maszkot és gumikesztyűt, továbbá megkülönböztető mellényt és igazolványt is kapnak.

Önkéntes munkára jelentkezni 16 év feletti középiskolásoknak is lehet, természetesen kiskorú esetén szülői beleegyezéssel. Ebben az esetben az önkéntesség beleszámít az érettségihez kötelező 50 órás közösségi szolgálatba. A fiatalokat elsősorban iskolaidőn túli nem kontakt feladatokba, például hétvégén Nyírjesi Vadasparkba, temetőgondozásba, városüzemeltetési feladatokba vonják be, hasonlóan a nyári diákmunkához.

Önkéntesnek jelentkezni az alpolgármesternél, a huszarpeter@balassagyarmat.hu e-mail címen lehet.

Természetesen egyéb felajánlásokra is lehetőség van – gépjárművek, eszközök, élelmiszer -, napokon belül közzéteszi a városvezetés a helyi védelmi bankszámlaszámot a pénzbeli adományok átutalására.