Balassagyarmat első embere újabb tájékoztatót tartott az aktuális helyzetről.

– A legörvendetesebb hír, hogy továbbra sincs koronavírusos fertőzött a városban, nincsen pozitív teszt a kórházban – mondta Csach Gábor. – A házi karanténba zártak száma sem nőtt, a gyarmatiak kezdenek igen fegyelmezettek lenni, nem utaznak, csak szükség esetén mennek közösségbe.

– A Roma Önkormányzat városi vezetője tudatja minden roma honfitársával, hogy a Rákóczi út 33-as iroda hétfőn tart ügyeletet 8-14 óra között, de a telefonszám – 30/665-8950 – munkanapon folyamatosan elérhető. Az elnök úrral folyamatosan egyeztetünk a beérkező szociális igényekről, hamarosan intézkedés történik az első szociális csomag kiosztásáról a rászorultak részére.

– A városi Piac nyitva tartása, tekintettel a palántaszezonra, további rendelkezésig a szokott rendben zajlik.

– Rendelkeztem arról is, hogy az önkormányzati bérleti szerződések – amennyiben más irányú kérelem nem érkezik -, automatikusan és költségmentesen meghosszabbodnak a veszélyhelyzet utáni 15. napig – folytatta a polgármester. Azoknak a boltoknak, üzleteknek, szolgáltató egységeknek, akik bezárnak, április 1-től nem kell bérleti díjat fizetniük a következő nyitva tartásukig. Ezt a bérlőknek elektronikus úton a galikagi@balassagyarmat.hu e-mail címre kell kérelmezniük. Arról is döntöttem, hogy az önkormányzat felé való törlesztési kötelezettségek – például első lakáshoz jutók, lakásvásárlási részletek – a veszélyhelyzet idején halaszthatóak. Erről kérelmet szintén a galikagi@balassagyarmat.hu e-mail címre kell tenni.

– Egyeztettem a Kórház és a Madách Kollégium vezetőségével, melyben kijelöltük az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók – esetleges szállóhelyéül első körben a kollégiumot. Az igények alapján ez szerdai naptól az esetlegesen messziről ingázó alkalmazottak, vendégdolgozók, önkéntesek rendelkezésére áll – zárta tájékoztatóját Csach Gábor.