A Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 34 éves szentendrei nő ellen emelt vádat, aki családtagjával több, mint négyszáz sértettet ejtett tévedésbe, valótlan kárpótlási ígérettel.

A vádlott néhai apósa 2017 szeptemberében elhatározta, azzal fog embereket megtéveszteni, hogy 1500-3.000.- forint „adminisztrációs költség” befizetése mellett részükre több százezer, esetenként millió forint összegű hozzátartozói kárpótlást fog biztosítani az 1944 előtt született, a II. világháborúban részt vett, elhunyt vagy hadifogságba esett hozzátartozójuk után.

Ehhez több fiktív roma párt illetve egyesület logójával ellátott formanyomtatványokat készített, melyeket a jelentkezőknek ki kellett az adataikkal tölteni és aláírni abban a reményben, hogy a kárpótlást szervezőkön keresztül jutnak majd a pénzösszeghez.

A vádlott azóta elhunyt apósa – akit az ügyben korábban gyanúsítottként hallgattak ki –a jelentkezők toborzását az ország egészére kiterjesztette, tevékenységét az interneten hirdetve.

A hír széles körben elterjedt, 2017 szeptember végére több száz személy fordult meg a család szentendrei lakásán abból a célból, hogy az ígért pénz reményében regisztráljanak, valamint az ezért kért pénzösszeget a kárpótlás miatti ügyintézés elindítása végett befizessék. Az érdeklődő személyeket megerősítették, hogy a pénz mindenkinek jár, akinek hozzátartozója a második világháború során élt, függetlenül attól, hogy magát milyen nemzetiségűnek vallja. A vádlott az igénylőket fogadta, őket a „kárpótlásról” tájékoztatta, a regisztrációt, a dokumentumok kitöltését felügyelte, valamint egy füzetbe vezette az regisztráltak névsorát is. A jelentkezők részére a regisztrációs díj befizetéshez a vádlott lakossági bankszámlaszámát határozták meg.

A megtévesztett sértettek 2017. szeptember 25. napjától kezdődően kezdték el a vádlott bankszámlaszámára fizetni az általuk kért 1500.- forintos, vagy ennek többszörösét kitevő összegeket. 375 személy fizetett be regisztrációs díjat 1.224.500.- forint összegben, amelyet a vádlott és családja saját céljaira elköltött.

A vádlott illetve családtagjai nem kerestek meg sem magyarországi, sem pedig külföldi hatóságokat annak érdekében, hogy kárpótlásért folyamodjanak, avagy annak lehetőségéről tájékozódjanak, így ilyen szolgáltatás nyújtására lehetőségük sem volt.

A vádlott és családtagja cselekménye 375, részben Nógrád megyei sértettnek okozott 1.500.- és 12.000 Ft.- közötti összegű kárt a befizetett regisztrációs díj beszedésével, további 34 esetben a díj befizetése – bár a kapcsolatfelvétel megtörtént – végül elmaradt.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 409 rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a nő ellen, amelyek közül 34 cselekmény kísérleti szakban maradt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben felfüggesztett fogházbüntetés, valamint – mivel a bűncselekmény haszonszerzésre irányult – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Balassagyarmati Járásbíróságra benyújtott vádiratában. Meg kell továbbá fizetnie a sértettek által kért kártérítést, és további több mint 900.000 Ft vagyonelkobzásra is számíthat.