Csach Gábor polgármester tájékoztatott az aktuális helyzetről: kórházba került az első gyarmati fertőzött.

– A tisztifőorvosi szolgálat közölte, hogy pozitív tesztje miatt a városi kórházunk infektológiai osztályára került az első balassagyarmati igazolt koronavírusos beteg – ismertette a helyzetet a város első embere. – A férfi Budapesten dolgozott és hazaérkezésekor az egész család önkéntes karanténba vonult, amit fegyelmezetten be is tartottak. A háziorvos ajánlása alapján vonult a kórházba. Az otthon maradt család tagjairól a házi karanténban az önkormányzat gondoskodik. Mai naptól tehát van Balassagyarmaton is igazolt koronavírusos beteg. A kórház felkészült a feladatra, a szükséges ellátó felszerelések mind rendelkezésre állnak.

– A járvány ezen szakaszában több száz fertőzött lehet már a városban – folytatta Csach Gábor -, hiszen 60 év alatt a betegség tünetei enyhe lefolyásúak, vagy egyáltalán nincsenek. A nyilvánvaló terjedés miatt születtek a kormány és az önkormányzat által elrendelt eddigi korlátozó intézkedések is. A fertőzés ugyanis nem állítható meg, csak lassítható a terjedése, aminek a leghatásosabb eszköze a minél kevesebb személyes kontaktus a családtagokon és munkatársakon kívül. Kérem, hogy aki teheti, maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben, a legfontosabb szükségleteket – élelmiszer, gyógyszer – szerezze be, betartva a távolságtartási és a higiéniai előírásokat. Aki 70 év feletti, beteg, vagy karanténban van, és nincs segítő családtagja vagy ismerőse hívja a 35/505-921 vagy 35/505-961-es számot, vagy írjon az ellatas@balassagyarmat.hu emailre.

– A kórházba került igazolt koronavírusos balassagyarmati beteg rövid időre kontaktusba került a 2-es háziorvosi körzet orvosával, dr. Spruch Rezsővel és asszisztensével, ezért a Tisztifőorvos őket, mint elsődleges kontaktokat házi karanténba megfigyelésre rendelte, a karantén végéig – április 1. – a rendelés ebben a körzetben szünetel. A helyettesítésről dr. Tassi Gábor doktor úr gondoskodik. A háziorvosok leterheltsége miatt arra kérem a 2-es körzet betegeit, hogy receptfelírás céljából a 35/505-921 vagy 35/505-961-es számokat hívják, és csak súlyos betegség tünetei esetén Tassi doktor urat a 30/145-1389 számon. Külön kérem azokat a betegeket, akik gyógyszert írattak fel még Spruch doktor úrnál, és a recepteket még nem kapták kézhez, hogy szintén hívják a 35/505-921 vagy 505-961-es számot, vagy írjanak az ellatas@balassagyarmat.hu emailre – zárta mondandóját a polgármester.