A Balassagyarmati Járási Ügyészség által elrendelt közvetítői eljárás elérte célját, a lopás vétségét elkövető nő ugyanis megállapodott a sértettel, így annak kára megtérült, a nő pedig elkerülte a bírósági felelősségre vonást.

Az eljárás adatai szerint egy 69 éves, balassagyarmati nő 2019 nyarán egy élelmiszerboltban, a pénztárnál megtalálta egy előtte fizető vásárló ott felejtett pénztárcáját, és azt a táskájába rejtve hazavitte. Otthonában a tárca tartalmát átvizsgálta, a benne lévő 35 ezer Ft-ot megtartotta és később elköltötte, a sértett bankkártyáját, személyi igazolványát, jogosítványát, TAJ kártyáját, adóigazolványát, lakcímkártyáját, és a gépkocsija törzskönyvét néhány nap múlva egy szemetesbe dobta.

A gyanúsított cselekménye szabálysértési értékre, több közokirat és készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás vétségének a megállapítására volt alkalmas.

A nyomozás során a büntetlen előéletű gyanúsított a bűncselekményt beismerte, megbánó magatartást tanúsított és kérte az ügyben közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a 27 éves sértett is hozzájárult. A közvetítői eljárást a Balassagyarmati Járási Ügyészség elrendelte.

A közvetítő, a Nógrád Megyei Kormányhivatal pártfogó felügyelője a mediációs eljárást eredményesen lefolytatta. A felek sikeresen megállapodtak, a gyanúsított elismerte felelősségét, megbánta tettét, az okozott kárt visszafizette a sértettnek. Erre tekintettel a Balassagyarmati Járási Ügyészség a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvá tevő gyanúsítottal szemben az eljárást megszüntette.

Amennyiben azonban a bűncselekmény a 40/2020. (III. 1.) számú Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet, az új koronavírus járvány idején történt volna, úgy az ügyészség vádat emelt volna az elkövető ellen, mert ez esetben a bűncselekmény közveszély színhelyén elkövetett lopás bűntettének minősülne, így akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lenne.